Věděli jste, že na vůních a chutích je toho vlastně mnohem více zajímavějšího? Pojďme si říct, co to je.
Ve věku 70 letu, téměř 30 % lidí již necítí jemné vůně.
Vůni nejlépe cítíte, když se teplota vzduchu pohybuje mezi 37-38 stupni.
Váš čich se může zlepšit – můžete ho trénovat přičicháváním si k esenciálním olejům z růže, verbeny, šalvěje, rozmarýnu, jalovce, santalovému dřevu a pačuli. Zdaleka nejlepším čichovým trenérem je ale bazalka.
Nejvíce vnímáme vůně v časných ranních hodinách – zejména ihned po probuzení.
Lidé s vrozenou necitlivostí na bolest necítí ani žádné vůně.
Náš čich dokážou probudit pouze 4 molekuly pachových látek.
Člověk má zhruba 10-11000000 čichových receptorů, zatímco psi mají 230 milionů receptorů, tedy dvacetkrát více.
Člověku, který kouří, se zhoršuje čich zhruba o 50-60 %.
Zvýšené vnímání pachů se vykytuje v případě dlouhodobé sexuální abstinence, migrény, po porodu a během diety a hladovění.
Po opalování člověk nevnímá tolik jako před opalováním.
Obyvatelé žijící ve městech – zejména v hlučných oblastech, necítí zhruba 70 % městských pachů.
Mezi nejoblíbenější vůně u většiny lidí, patří vůně čerstvě upečeného chleba, čerstvě posečené trávy a vůně kávy.
Ostrost vůně může být také měřena. To se provádí pomocí zařízení zvané olfaktometr.