Jak ušetřit? Pravděpodobně jedna z nejčastějších dotazů ve vyhledávačích a bohužel to tak ještě asi nějakou dobu bude. Ceny potravin raketově rostou a spousta rodin už si musí odpírat pochutiny, jež byly dříve na denním menu. Přitom existuje poměrně jednoduché řešení, naučte se zero waste vaření, ušetříte vaši peněženku, matičku přírodu i vaše zdraví.
Nekupujte zbytečnosti
První radou je, přemýšlejte nad vašimi nákupy. Vymyslete si dopředu recepty, které chcete vařit. Vytvořte si seznam a až pak vyrazte na nákup. Vyhnete se tak zbytečně nakoupeným surovinám, které by stejně šly do koše. Váš jídelníček přizpůsobte ročnímu období, nakupujte sezónní potraviny, ty vás vyjdou levněji a zároveň obsahují méně chemie.
Vařte ve velkém!
Vaření ve větším množství je lepší ve všech ohledech. V prvé řadě ušetříte za suroviny, větší množství vás vždy vyjde levněji, díky tomu vás 6 porcí často vyjde cenově stejně jako 4. V druhé řadě je vaření více porcí výhodné, jelikož vám ušetří peníze za energie. Vhodné je uvařit rovnou na 3 dny, dva dny máte jídlo obstarané a třetí porci dejte do mrazáku. Později oceníte, že nemusíte trávit hodiny za plotnou a jen sáhnete do mrazáku. Čím více věcí v mrazáku máte, tím méně spotřebovává mrazák energie. S tímto systémem pak můžete vařit jen pár dní v týdnu, a přitom mít každý den teplé jídlo.
Pěstujte si zeleninku a ovoce sami
Jestli je to alespoň částečně možné, vysázejte si plodiny sami, zeleninka i ovoce ze zahrádky chutnají lépe než v obchodě, jsou zdravější a rozhodně levnější. Jestli vypěstujete velké množství, není problém je zamrazit a mít vlastní plodiny po celý rok. Nemáte zahradu? Celkem dost surovin se dá vypěstovat i na balkóně nebo parapetu, případně si můžete pronajmout zahradu, ve většině měst se tento trend rozmáhá.
Nevyhazujte jídlo zbytečně
Možná jste se naučili už nenakupovat jídlo zbytečně, a tak nevyhazovat prošlé a nesnězené potraviny, ale stále budete mít asi dost biologického odpadu. Naučte se jej zpracovat! Skoro každá část zeleniny, masa či ovoce se dá zužitkovat. Podívejte se na pár receptů ze zbytků a naučte se, jak jíst zdravě.
1. Pesto z mrkvové natě
Mrkvovou nať nakrájejte, dejte do misky, přidejte olej, česnek, sůl a pepř, případně i nějaká semínka a rozmixujte tyčovým mixérem. Vytvoříte si výborné pesto, které můžete využít třeba na špagety, ale i jako pomazánku na chleba. Domácí pesto musíte zkonzumovat během pár dní.
2. Vlastní ocet
Schovejte si ohryzky z jablek, zalijte vodou a nechte přírodu pracovat, Zhruba za 10 dní už budete mít vlastí ocet.
3. Jablečný čaj
Jablečné slupky nemusíte vyhazovat, schovejte je, přidejte skořici, hřebíček a třeba rozinky. Takto vytvořená směs vám poslouží jako domácí sypaný čaj.
4. Smoothie
Máte v lednici ovoce, které vypadá již nevábně a neláká vás ho sníst? Rozmixujte ho tyčovým mixérem. Rozmixované ovoce můžete smíchat třeba s kefírem, tak si vytvoříte vydatnou a zdravou svačinu.
5. Smetanová polévka
Smetanová polévka je zeleninová obdoba smoothie. Nevzhledně vypadající zelenina nemusí být vyhozena, uvařte ji, ochuťte a rozmixujte. Dostanete výborný pokrm ze zbytků, který vystačí i za hlavní chod.
6. Domácí brambůrky
Slupky od brambor u většiny rodin zabírají velkou část odpadkového koše, přitom je stačí namočit do vody, aby se z nich dostal škrob a následně je opéct. To samé můžete vytvořit se slupkami od cukety či jiné zeleniny, vytvoříte si zdravé chipsy a nebudete zbytečně plýtvat jídlem.
7. Vývar
Skoro všechny zbytky (slupky od cibule, česneku, brokolice, květáku atd.) uschovávejte v mrazáku či lednici. Až nahromadíte dostatečné množství, vložte je do vody a udělejte si kvalitní domácí vývar.