Pokud jste se až do dnešního dne domnívali, že Pecorino je pouze tvrdý italský ovčí sýr, pak vás hned vyvedeme z omylu. Zcela shodné pojmenování se totiž používá také pro jednu z nejstarších odrůd bílého vína. Že jste se s ní ještě nesetkali? To nemusí být tak docela vaše chyba. Celá řada odrůd je zkrátka známějších; a to jak těch, které pocházejí z Apeninského poloostrova, tak i dalších, jež jsou domovem ve Francii, Španělsku nebo Řecku. Obliba Pecorina je však v posledních letech na vzestupu. Bez nadsázky zažívá svou malou renesanci. Věřte, že neochutnat toto jedinečné víno, by byla věčná škoda. Proto si ho dnes také trochu přiblížíme, abychom vás přesvědčili, že je rozhodně o co stát.
Pecorino je součástí dávné historie
Nejprve si dopřejeme trochu italské vinařské historie, která sahá téměř 3 000 let nazpět. První vinice tou dobou vyrostly pod rukama Etrusků na Sicílii a o něco později také v Kalábrii. K rozvoji vinařství tady přispěli rovněž starověcí Řekové. Skutečný rozmach pěstování révy a také produkce vína však přinesl až nástup Římanů a to nejen napříč Itálií, kde lidé tuto bohulibou činnost povýšili doslova na umění, ale v podstatě v celém Středomoří. Podobně jako jiné obory lidského konání si také italské vinařství postupně prošlo obdobími úpadku a dalšího rozvoje, aby se nám do současnosti zachovalo ve své pestré a zcela jedinečné podobě, jejíž nedílnou součástí je i prastará odrůda Pecorino. Pojem „italské víno“ má dnes ve světě svou váhu také díky ní, o tom nemůže být sporu.
Odrůda, která „vstala z mrtvých“
Odrůda Pecorino se nám dochovala v podstatě jen shodou šťastných okolností. Chtělo by se říci „díky bohu“! Nicméně pánbůh v tom zřejmě prsty neměl. Je to spíše zásluha konkrétního člověka, který se jmenoval Grifoni. Díky němu a jeho pevné víře v to, že má Pecorino svou budoucnost a také značný obchodní potenciál, si tento skvělý mok můžeme užívat i dnes. Dříve šlo sice o vcelku hojně pěstovaný druh révy, nicméně počátkem 80. let minulého století byla tato neušlechtilá odrůda už více méně zapomenuta a setkat jste se s ní mohli jen na nevelkém území východoitalského regionu Marche. Pan Guido Cocci Grifoni se však jejímu pěstování a zušlechťování začal věnovat s takovým úsilím, že se z Pecorina stalo jedno z nejžádanějších bílých vín současnosti a jeho produkce se rozšířila i do sousedního Abruzza. Narazíte na něj jak v běžných obchodech, tak v luxusních restauracích a to doslova po celém světě.
Pecorino, Sangiovese, Barbera a řada dalších
Přestože bylo Pecorino ještě relativně nedávno odrůdou, které hrozil zánik, v současnosti se může směle řadit mezi ty největší skvosty italského vinařství. Produkty vyrobené z této odrůdy co do obliby směle konkurují i těm nejznámějším a zcela unikátním vínům, která jsou pro Apeninský poloostrov typická. A jaké odrůdy jsou v Itálii „doma“? Určitě jste už někdy alespoň zaslechli některé z těchto jmen:
- Aglianico
- Barbero
- Dolcetto
- Montepulciano
- Moscato
- Nebbiolo
- Sangiovese
- Trebbiano
Ovce z Marche
Proč ovce? Co má lahodné bílé víno společné právě s těmito zvířaty? Je to prosté. Pojmenování Pecorino je stejně jako u zmiňovaného sýra odvozeno od italského pecoro (ovce). Chov ovcí je totiž v hornatých krajích Marche a Abruzzo odedávna samozřejmou součástí života a lidé je obvykle pasou v bezprostřední blízkosti tamních vinic. Z této „znovuobjevené“ a po léta zušlechťované odrůdy jsou vyráběna suchá bílá minerální vína slámově žlutého zbarvení. Když nějakou lahev tohoto skvělého pití otevřete, nejčastěji ucítíte aroma exotického ovoce prodchnuté vůní květů hlohu a akátu. Chybět nebude ani lehký medový nádech.
Jak italská „ovečka“ chutná?
A chuť? Ta je velmi vyvážená. Snoubí v sobě šťavnatou kyselinu s chutí citrusů a také peckovin. Pokud jde o konkrétní produkty, z posledních let stojí za zmínku například takové delikatesy jako Giocheremo con i fiori Pecorino d“Abruzzo DOC 2016 Bio – Torre dei Beati nebo o něco mladší Pecorino d’Abruzzo Superiore DOP 2018 Bio – Pietramore. Abyste si lahodný mok co nejlépe vychutnali, podávejte ho vychlazený zhruba na 10 až 12 °C. Nižší teploty ho mohou nenávratně poškodit, zatímco ty vyšší mají obvykle za následek přílišné vystoupení alkoholu. Nápoj vám pak může připadat příliš silný a ostrý. A co k vínu zakousnout? V domovské Itálii vám ke sklence Pecorina obvykle nabídnou rybí fritto misto, antipastu, rizoto nebo nejrůznější variace těstovin.
Správná sklenka má svůj význam
Víno nestačí jen optimálně vychladit. Jakýkoliv druh byste také měli podávat v bezbarvých sklenkách se stopkou. Jedině tak dáte vyniknout čistotě a barvě nápoje a navíc budete moci sklenku uchopit tak, abyste její obsah nezahřívali. Ze stejného důvodu, tedy kvůli udržení optimální teploty, použijte na bílé víno raději menší a více uzavřené skleničky.
Ochutnali jste už někdy Pecorino nebo jste o této odrůdě dosud ani neslyšeli? A dáváte jednoznačně přednost bílému nebo si pravidelně dopřáváte také červené víno?