Všechny to moc dobře známe. V obchodě koupíme potraviny zabalené, zavakuované, v krabičkách, sáčcích, ale když je rozbalíme, rázem nám mnohdy vnesou do kuchyně nepořádek.

Jak tedy vnést do spíže pořádek? Zkusme si pořídit další dózy. Ať už jsou skleněné, plechové nebo keramické, suroviny v nich dobře uskladníme a vydrží v nich čas, který výrobce doporučuje.

Pro jaký materiál se tedy rozhodnout? Většina z nás nakupuje dózy tak, že se jim jednoduše nějaká občas zalíbí. Dáváme tedy asi nejvíc důraz na estetický dojem. Přesto každý materiál navozuje jinou atmosféru a má své vlastní výhody.

Skleněné dózy jsou asi nejvíce oblíbené, protože se hodí k uskladnění prakticky čehokoliv. Jsou také oblíbené nejen pro svůj jednoduchý a čistý desing, ale i proto, že i obsah v dóze lze velmi pěkně naaranžovat a působí pestře a domácky. V kuchyni se nejvíce skleněné dózy používají k uskladnění koření, sušených bylinek, sušených plodů. Důležitá je při tom uzavíratelnost dózy. Uzávěr, ať už je vyroben ze dřeva, kovu, skla musí vždy dobře těsnit.

Plechové dózy bývají mnohdy velmi nápadité a pestré. Můžeme zde najít různé motivy a celou škálu barev. Velmi jednoduše se jimi jako s estetickým doplňkem dá navodit různá atmosféra. Prostě nemusíme je vždy schovávat, protože plní i dekorativní charakter. V kuchyni je všichni známe už od dětství, většinou do nich babičky schovávaly různé sladké laskominy například sušenky. Velmi oblíbené jsou také na skladování čaje či kávy.

Keramické nádoby patří mezi ty tradiční. Kuchyň s nimi získává starobylý nádech a my máme pocit, že naše hostitelka je určitě i dobrá hospodyně. Můžeme do nich dát mléko, smetanu, med, zelí a nebo jen cukr. I když jsou keramické nádoby překrásné nezaručují nám dlouhou trvanlivost skladovaných potravin.

Na různá ochucovadla potravin jako je sůl, pepř, ale i třeba ocet je nejlepší si pořídit malé dózičky, lahvičky, kořenky apod. nejlépe ve stejném stylu. Oceníte to nejen vy, jako kuchařka, ale hlavně návštěvy.