Pro tělo je nejhodnotnější jídlo čerstvé, které nebylo dlouho skladované a obsahuje maximum živin. To si většina z nás uvědomuje, otázkou ale zůstává, jak a kde potraviny uchovávat. Málokdo má tu možnost si jít utrhnout zeleninu na zahrádku nebo připravovat maso z vlastního chovu. Když toho připravíme nebo nakoupíme více, může se stát, že všechno nespotřebujeme a jídlo zbytečně vyhodíme, když málo, bude nám zase něco chybět. Proto je správný skladovací systém nezbytností.

lednice

Moderní způsob skladování čerstvých potravin

Běžná teplota v lednici se pohybuje od 4 do 7°C podle pater. Vyšší teplota podporuje množení mikroorganismů, nižší teplota je tedy vhodnější pro delší uchování. Pokud je na mase uvedeno ideální skladování do 4°C, určitě vám nevydrží tak dlouho, jak je avizováno. Mrazit ho ale zrovna nechcete, tak co s tím?

Fresh systém pro každou domácnost

Moderní kuchyně vyžaduje správnou ledničku, ideálně tu s takzvanou nulovou zónou, které se také říká VitaFresh, BioFresh, PerfectFresh nebo Freshness system, zkrátka v názvu se objevuje slovo „fresh“, což napovídá, že půjde o systém uchování potravin co nejdéle v čerstvém stavu.

V čem je taková zóna v lednici typická?

Nulová zóna udržuje, jak už název napovídá, teplotu okolo nuly, navíc se dá nastavit vlhkost pro vytvoření co nejlepších podmínek. Bylo zjištěno, že většině potravin vyhovuje právě teplota těsně nad bodem mrazu, nikoliv ta, která běžně v lednicích bývá. Kromě čerstvosti je přínosem zachování aroma, chuti a vitaminů. Samozřejmě, žádná lednice vám neprodlouží datum spotřeby, ale zpomalí zkázu potravin. Nulová zóna je vlastně jakýsi box, který udržuje teplotu lehce nad nulou, aby se zabránilo promrzání.

lednicka

Co se dá do nulové zóny umístit

Umístit do ní můžete zeleninu, ovoce, maso, ryby, mořské plody nebo sýry, nakoupit toho můžete více najednou a mít jistotu, že se vám vše hned nezkazí. Nulová zóna je ideální pro načaté potraviny, které se dají ještě dojíst, ale které se nám nechce pečlivě balit. Určitě se vám stalo, že jste nedojedli salám nebo sýr, dali je do lednice, a pokud nebyly opravdu pečlivě zabaleny, druhý den nevypadaly příliš vábně, oschly a nikdo se už k jejich konzumaci nehrnul. Potraviny určené k rychlé spotřebě nemusíte sníst okamžitě, ale můžete chvíli počkat, pokud je vložíte do nulové zóny, zároveň je neochudíte o jejich živiny a chuť.

Investice, která se vyplatí

Chladnička s nulovou zónou bývá sice dražší, ale zpříjemní nám práci v kuchyni, umožní efektivnější skladování potravin a užijeme si je déle čerstvé. Můžete nakoupit více jídla, než okamžitě spotřebujete a vyhodíte méně zbytků. Investice do moderní chladničky se tedy vyplatí, pomůže žít zdravěji a lépe. Najít takovou lednici v nabídce obchodů už není nic složitého, má ji většina značek.