Říkáte si, že kombinace avokáda a čokolády prostě nejde dohromady? Byli byste překvapeni, jak skvěle toto spojení chutná. Vyzkoušet ho můžete například v tomto jedinečném receptu!
Avokádo se nepřipadává jen do salátů nebo jako dochucovadlo Výborně chutná také v dezertech – klíčem je však správná příprava. Tyto čokoládové lanýže oplývají bohatou čokoládovou chutí a třešničkou na dortu je právě avokádo.
Tento recept vyjde na 20 lanýžů.
Budete potřebovat:
1 zralé avokádo
150 gramů bio čokolády
2 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky vanilkové pasty nebo 1/4 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
2,5 lžíce kakaového prášku
Postup přípravy:
1. Vydloubejte vnitřek avokáda a do hladka rozmačkejte. To samé můžete však udělat za pomoci kuchyňského robotu nebo mixéru. Dbejte na to, aby byla směs po rozmixování krásně hladká. Poté dejte stranou.
2. Rozpusťte hořkou čokoládu v mikrovlnné troubě. Ujistěte se, že ji vždy po 15 vteřinách promícháte.
3. Po úplném roztavení přidejte avokádo, třtinový cukr, vanilkový extrakt a kakaový prášek. Všechny ingredience smíchejte do hladka.
4. Zakryjte hotovou směs fólie a nechte v ledničce odstát nejméně půl hodiny.
5. Jakmile směs ztuhne, vezměte malou kuchyňskou lopatku (např. tu co používáte na kopečky rýže, avšak o velikosti 2 lžiček) a vydloubávejte jednotlivé lanýže. Ty pak okamžitě obalte v kakaovém prášku.
6. Pokud chcete mít lanýže pevnější, dejte ještě na chvíli do leničky. Pokud je máte rádi měkčí, stačí je nechat při pokojové teplotě.
Dobrou chuť!