Základem zdravého srdce je zdravé přijímání potravy. Pokud chcete svému srdíčku udělat dobře, měly byste se zaměřit na potraviny, které vám nejen chutnají, ale musíte se ujistit, že je budete jíst pravidelně.
Samozřejmě by měly být snadno přístupné a cenově dostupné. Tyto zdravé potraviny by měly být součástí vašeho jídelníčku – nikoli jeho začátkem a koncem. Například až budete číst složení potravin, můžete se zaměřit na složky, které jsou pro srdce prospěšné a začít je vyhledávat. Mějte na paměti také to, že srdce potřebuje nejen zdravé potraviny, ale také jejich správné množství. Kupříkladu olivový olej je pro srdce sice zdravý, ale obsahuje příliš velké množství kalorií. Znamená to tedy, že je nutné vybírat nejen ty správné potraviny, ale také jejich vyvážený poměr.
• Ořechy
Pokud patříte mezi milovnice ořechů a oříšků, máte vyhráno. Ano, dokáží skutečné zázraky. A nejedná se jen o ty lískové, ale také například o pražené arašídy, mandle nebo kešu. Kupříkladu pražené arašídy pomáhají snížit riziko vzniku onemocnění srdce a arašídy jsou výživné a obsahují mononenasycené a polynenasycené tuky a vlákninu, která podporuje jeho celkové zdraví.
• Ovoce a zelenina
Ujistěte se, že ovoce a zelenina se ve vašem jídelníčku objeví alespoň jednou denně. Proč? Protože tahle zdravá strava obsahuje draslík, vitamin C (antioxidant) a fytonutrienty, které slouží srdci jako protizánětlivý štít.
• Strava bohatá na vlákninu
Další potraviny, které jsou prospěšné pro srdce, se nazývají tzv. fiber-rich food, což v překladu znamená potraviny bohaté na vlákninu. Ano, potraviny jako například citrusové plody, oves, mrkev, sladké brambory, jablka, ječmen, hrušky, zelí, sušené fazole či hrách obsahují velké množství vlákniny. Navíc oves a ječmen mají beta-glukan, který snižuje hladinu cholesterolu.
• Omega 3
Až budete přemýšlet nad tím, co dobrého uvařit k obědu, můžete například podávat jídlo, které obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Mají je potraviny jako losos, tuňák, vlašské ořechy či semínka. Omega-3 jsou navíc v dostání v lékárnách v podobě kapslí.
• Olivový olej
Jestliže při vaření použijete mírné množství extra panenského olivového oleje (1 lžíce za den), dostanete do těla mononenasycené tuky, vitamin E, polyfenoly, oleconanthol, což je méně známá látka, které má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.