Jak jistě sami víte, právě zelenina je jednou z nejdůležitějších částí vašeho jídelníčku, přičemž mnoho lidí jí nevěnuje téměř žádnou pozornost. Možná si ale pořádně neuvědomují, že zelenina je klíčovou prevencí proti zákeřným a vážným onemocněním jako je rakovina, srdeční onemocnění nebo taková cukrovka.
Takže, jestliže byste se skutečně chtěli těmto nemocím vyhnout, prozradíme vám, jaká zelenina je ta nejzdravější a s jakou se proti těmto vážným onemocněním chráníte přírodní cestou.
Nejzdravější zelenina, kterou byste si měli dopřát
Nebude žádným překvapením, že právě nejzdravějším zástupcem zeleniny jsou rajčata, protože ty obsahují mnoho lykopenu a jsou známý svou proti rakovinovou schopností – tedy preventivně chrání před rakovinovým bujením. Jsou plné vitamínů a udržují náš krevní tlak pod kontrolou. Jsou tedy vhodné konzumovat je každý den jako správnou prevenci.
A stejně jako rajčata, bohatá na vitamíny je také brokolice. Brokolice je plná antioxidantů, které pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny plic, žaludku a konečníku. Navíc je také bohatá na beta-karoten, vitamín C a kyselinu listovou, a proto je také dobře ji konzumovat v případě nachlazení, či jestliže chcete posílit svou imunitu.
Velmi podobné vlastnosti má také růžičková kapusta, která je vhodné zejména pro těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou, která se těhotným ženám velmi doporučuje. Navíc je plná vitamínů B, C a K, dále draslíku, vlákniny a omega-3 mastných kyselin.
Od zelených zástupců přejdeme k těm barevnějším. Taková mrkev je vhodná pro udržení zdravých očí, vlasů a kůže. Je navíc nejbohatším zdrojem antioxidantů, jako je vitamín A. Věděli jste ale, že mrkev chrání kardiovaskulární systém před poškozením? Dobrý důvod, proč si příště dát k svačince právě mrkev.
U oranžové zeleniny ještě zůstaneme. Dobrým zdroje živin, vitamínu C a beta-karotenu jsou také dýně. Pomáhají léčit astma, osteoartrózu a revmatoidní artritidu. Jsou také bohaté na draslík hořčík a vlákninu.
Nyní se přesuneme ke špenátu, která je vynikajícím zdrojem téměř všech vitamínů a živin, které potřebujeme. Vědci dokonce tvrdí, že pokud si budeme často a pravidelně dopřávat špenát, chráníme se tak proti srdečním onemocněním, rakovině tlustého střeva a stejně jako u dýní, proti artritidě a osteoporóze.