V některých kuchyních není místa nazbyt. A pokud do něj máte ještě vtěsnat moderní jídelní stůl, ke kterému se pohodlně vejdou všichni strávníci v domácnosti, může to být pěkný oříšek. Vždyť optimální šířka stolu pro jednoho člověka by se měla pohybovat okolo 60 centimetrů.
Pro stolování se nejvíce hodí jídelní stůl dřevo kov, který je dostatečně odolný, pevný a nadčasová dřevěná deska se hodí do každého interiéru, dodá místnosti na útulnosti. Kovové nohy stolu zase vydrží i velkou zátěž a jen tak něco je neohne. Soustřeďte se na kvalitu, stůl musí být především odolný.
Barové posezení
Oblíbeným řešením při nedostatku místa je jednoduché barové posezení. Ať už zvolíte delší pult, nebo samostatné barové stolky, dopřejete všem dostatečný prostor pro pohodlnou konzumaci pokrmů. K barovým stolkům se samozřejmě hodí barové nebo polobarové židle.
Stůl jako součást linky
Pokud trváte na klasickém jídelním stolu, zkuste ho napasovat na kuchyňskou linku tak, aby s ní tvořil písmeno L. Případně můžete při vybavování kuchyně rovnou zvolit kratší linku a prodloužit ji právě stolem. Vznikne vám nejen další pracovní prostor při vaření, ale jídelní stůl zároveň nebude zabírat tolik místa jako ten, co stojí samostatně.
Rozkládací stoly
Další možností, jak ušetřit trochu prostoru, jsou sklopné nebo rozkládací stolky. Po jídle se dají zmenšit nebo úplně složit a přemístit jinam. Takové řešení ale není moc pohodlné a je otázkou, jestli se vám bude chtít před každým jídlem i po něm manipulovat se stolkem.
Bez židlí
Ušetřit místo se dá i na sezení. Pokud se vám do kuchyně vejde třeba jen menší obdélníkový jídelní stůl, nedávejte k němu klasické židle, ale lavici. Vejde se na ni víc lidí a když ji dozdobíte barevnými podsedáky či polštářky, bude vypadat stylově. Pod lavici navíc můžete zasunout ozdobné krabice nebo proutěné koše a získat tak další úložný prostor.