Znáte rozdíly mezi bílým a červeným vínem? Neliší se pouze barvou. Mimochodem, ten, kdo pojmenoval bílé víno, musel být asi barvoslepý. Na první pohled je vidět jeho žlutá barva. Mohli bychom ho ovšem definovat tak, že prostě není růžové nebo červené. Některá bílá vína jsou totiž průhledná jako voda, jiná zlatá.
Bílé víno a jeho kouzlo
Víno se může stát bílým dvěma způsoby. Za prvé může být vyrobené z bílých hroznů (které mimochodem nejsou bílé, ale nazelenalé). Za druhé se vyrábí z červených hroznů, nicméně bez slupky. Červenou (fialovou) barvu má totiž pouze slupka, šťáva nikoliv. Ve skutečnosti se však obvykle používá první metoda. Bílé víno se z červených hroznů vyrábí jen málo. Výjimkou je například šampaňské.
Zajímavost: Slupka se z hroznů odděluje buď lisováním, nebo klasickém rozdrcením ve stroji.
Bílá vína samozřejmě můžete pít, kdykoliv budete chtít. Nejčastěji se však hodí k těmto situacím:
- Když jíte lehčí pokrmy, jako jsou ryby, drůbež či zelenina.
- Jako aperitiv nebo namísto koktejlů.
- Chlazená v horku, jsou totiž svěžejší než červená.
Mezi populární bílá vína patří například Chardonnay, Prosecco (to je šumivé víno), Riesling či Sauvignon Blanc.
Sladkost červených vín
Tentokrát je název správný, červené víno je skutečně červené. Vyrábí se z hroznů červené či namodralé barvy. Výše jsme si prozradili, že bílé víno se vyrábí i z červených hroznů bez slupky. Tentokrát se tedy slupky nechávají i v procesu kvašení, dužina od nich absorbuje barvu. Hroznové slupky však vínu dávají ještě jednu věc – tanin (tříslovinu), látku, která se významným způsobem podílí na chuti červeného vína. A právě tanin dává vinařům velké možnosti. Když nechají víno ve styku se slupkami dlouhou dobu, bude více tříslovinové, a naopak.
Zajímavost: Nepijte červená vína příliš studená, protože v tomto stavu způsobují třísloviny hořkou chuť, jako kdybyste pili velmi silný čaj.
Dříve lidé pili červená vína skoro výhradně při jídle. Dnešní vína jsou ovšem delikátní i bez něj a je běžné si dát sklenku červeného jen tak.
Mezi oblíbená červená vína patří Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Merlot či Pinot Noir.
Bonus na závěr: Vína růžová
Kromě bílých a červených existují ještě růžová vína. Ta představují mezistupeň mezi víny bílými a červenými. Působí jemně a skutečně i chuťově jsou jemnější a méně těžká než červená vína. Na úplný závěr pak stojí za připomenutí ještě sekty.