Dáte si ristretto, džezvu s mlékem, aeropress nebo snad drip? Že nevíte co si pod tím představit? V kávě se vyznat a ovládat její přípravu, to je dnes dokonalé umění.
Pokud i vy chcete proniknout do tajů vaření té nejlepší kávy, je na čase přihlásit se na kurz kávy. A ne na ledajaký, rovnou na kávovou univerzitu! Ale nebojte se, nebudete muset odchodit 6 semestrů, postačí vám jeden kávou provoněný den a půjdete domů s diplomem.
Proměna kavárnictví v Česku
Kavárnictví prošlo zejména u nás v České republice za poslední desetiletí pořádnou proměnou. Pryč jsou naštěstí časy, kdy v nabídce kaváren a restaurací byla káva turecká, irská (turecká s panákem alkoholu) a vídeňská (turecká se šlehačkou). Ale cesta k dobré kávě byla dlouhá a trnitá. A nutno dodat, že ne všechny kavárny ještě došly osvícení a stále nabízí proslulé espresso piccolo, za které se nám ve světě smějí.
Piccolo neexistuje
Stejnojmenná kampaň proběhla před několika lety všemi médii a založena byla i osvětová stránka www.piccoloneexistuje.cz. Piccolo znamená prostě italsky „malý“. Spojení espresso piccolo se mylně vžilo jako název pro (malé)espresso. To je ale jen jedno. A správně se připravuje podle celosvětově platných pravidel. 30 ml vody, 7 g kávy, 25 sekund extrakce pod tlakem 9 barů. Můžete si objednat klasické espresso, espresso doppio (dvojitá dávka vody i kávy) nebo ristretto (20 ml vody). Pokud pijete kávu s mlékem, dáte si espresso macchiato, caffelatte nebo cappuccino. „Tolerované“ je ještě americano, což není nic jiného než espresso dolité dalšími 30ti ml horké vody. Už se ztrácíte? A to jsme zatím jen u kávy z přístroje…
Alternativní příprava kávy
Poslední roky totiž i k nám dorazil boom tzv. alternativních příprav kávy. Žádné elektrické přístroje, jen baristické pomůcky a poctivá ruční práce. Mezi nejpoužívanější (a nejznámější) patří frenchpress, moka konvička a džezva. Dále pak tzv. filtrovaná káva z dripu, aeropressunebo chemexu. Vrcholem alchymie je pak příprava kávy v tzv. vacuum potu.
Je pro vás svět kávy neprobádanou oblastí a toužíte do něj proniknout? Tak směle do toho. Odložte své nedopité nescafé a přihlaste se na nejbližší bartistický kurz.