Moučníky by se měly v jídelníčku objevovat spíše výjimečně. Neměly by být brány jako každodenní pokrm, ale měly bychom je připravovat jen ke zvláštním příležitostem. My, co milujeme sladké zase víme, že není těžké si vždycky nějaký zvláštní důvod pro upečení něčeho lahodného najít.
Proč bleskurychlé? Ideální je péct tak, že šetříme svůj čas a energii a přesto je výsledek za krátkou dobu velmi chutný a dokonce s ním můžeme mnohé potěšit.
Mám v záloze dva takové moučníky, které vždycky peču, když se blíží nahonem domluvené setkání nebo když už mi dochází síly u plotny. Oba moučníky se pečou v nízké kulaté koláčové formě.
Skoro vždy sklidí úspěch a doma patří mezi oblíbené pochutiny. Možná je znáte a pečete je stejně nebo podobně s různými obměnami. Budu ráda, když se o další nápady a vychytávky s námi podělíte. Peču každou neděli, takže inspirace není nikdy dost.
Papouškový koláč
200 g rostlinného tuku nebo másla, 2 dcl mléka, 3 vejce, 300g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 3 balení pudingového prášku (nezáleží ani tak na příchuti, ale na zvolení třech barev, např. vanilka, čokoláda a jahoda), prášek do pečiva, tuk na vymazání plechu a hrubá mouka na jeho vysypání
Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a postupně vmícháme vejce. Do této hmoty pak přidáme mouku, mléko a prášek do pečiva. Těsto rozdělíme do tří misek. Každou misku s těstem obarvíme jedním pudingovým práškem. Na vymazaný a vysypaný plech pak klademe lžící kopečky těsta, střídavě, ať nám z toho vznikne barevná mozaika.
Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme pomalu.
Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a krájíme podélně na řezy, které jsou pěkně barevné. Velmi chutná je také varianta, kdy upečený moučník ozdobíme citrónovou nebo rumovou polevou.
Kakaový koláč
300 g polohrubé mouky, lžička jedlé sody, 220 g moučkového cukru, 1dl oleje, 4-5 dl podmáslí, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, trocha rozinek, tuk na vymazání formy a hrubá mouky na vysypání, dle libosti můžeme přidat i trošku pokrájených ořechů a kousky pokrájené čokolády
zdobení: čokoládová poleva, ušlehaná smetana
Mouku, jedlou sodu a zbytek surovin promícháme dohromady společně v míse. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a v předehřáté troubě zvolna upečeme.
Koláč necháme vychladnout a ozdobíme čokoládovou polevou a ušlehanou šlehačkou.