Pokud jste vyloženými masožrouty pak vás již samotný název musí odrazovat. Ale vydržte a čtěte dále. Možná zjistíte, že nejen masem je člověk živ. Neříkám, že zelenina může nahradit maso. Tento článek je o dalších potravinách, které na grilu chutnají výborně.

Grilovat lze téměř cokoliv. Nejen zelenina, ale i ovoce, sýry a různé pečivo. Výborně chutnají na grilu i houby např. žampiony. Grilování výše zmíněných potravin můžete pojmout jako přílohu k masu nebo i jako hlavní menu.

Hned v úvodu bych ráda oddělila grilování od restování. Chuť grilování je založena na přímém kontaktu potraviny s tepelným zdrojem. Jestliže někdo připravuje potraviny na grilu tím způsobem, že je smíchá s olejem a dá na pánvičku, pak přichází o to podstatné.

Takže od čeho začít? Vyzkoušejme třeba brambory. Chuť brambor pečených v popelu zná snad každý a k masu jsou vítanou přílohou zjemňující jeho chuť. Pokud se rozhodnete k bramborám přidat cibuli, česnek, papriku, rajčata nebo houby pak je doporučuji opékat na špejli jako špíz. Jestliže budete grilovat sýry, volte takové druhy, které se vám neroztečou a na jejichž povrchu se vytvoří jemná křupavá vrstva. Výborná je parenica a nebo oštěpok. Brambory se mohou lehce kořenit, zbytku zeleniny ponechte jeho původní chuť a vše ochucujte marinádou nebo zálivkou až při podávání.

Pro udržení šťávy z grilovaného ovoce i zeleniny je dobré vyzkoušet grilování v alobalu. Vždy grilujte pomalu na mírném žáru.Grilovaná zelenina je velmi zdravá. Zachovává si většinu vitamínů a je osvěžující. Samozřejmě můžete na špízu zeleninu prokládat masem a vytvořit tak klasický špíz, tak jak jej známe. Velmi chutná je grilovaná kukuřice. Poté co jí opečete, jí osolte a potřete máslem. Nebudu zde uvádět recepty. Těch je opravdu mnoho. Já sama nejraději čerpám z publikace „Šéf na grilu“ od pana Pohlreicha.