Občas se zde objeví nějaký ten recept na nějakou mlsku nebo dobrůtku. Dneska se začínající kuchařky budou moci naučit pravý babiččin štrůdl a jablečné řezy, které potěší každého labužníka, který je okusí.
Babiččin štrůdl
Ingredience na těsto:
550 g hladké mouky
2 žloutky
1/2 prášku do pečiva
1 bílý jogurt
1 hera
citrónová kůra z 1/2 citrónu
1 vejce na potření
Ingredience na náplň:
800 g jablek
200 g cukru
1 hrst strouhanky
3 lžíce rozinek
3 lžíce vlašských ořechů
2 lžíce skořice
Ze všech surovin zpracujte na válu hladké a nelepivé těsto. Jablka oloupejte, nastrouhejte a smíchejte se strouhankou, skořicí, cukrem, rozinkami a oříšky. Těsto rozdělte na dva dílky. Každý dílek pak rozválejte na dostatečně velkou placku, naplňte směsí z jablíček a zabalte. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 – 35 minut, dokud vám těsto hezky nezezlátne.
Jablečné řezy
Ingredience na těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku mléka
1 bílý jogurt
1 vejce
1 prášek do pečiva
špetka soli
1/2 hrnku oleje
Ingredience na náplň:
100 g másla
1 kg jablek
hrst rozinek
200 g cukru
3 lžičky skořice
máslo a strouhanka na formu
Jablka oloupejte a nastrouhejte. Cukr nasypte do hrnce s nepřilnavým povrchem a nechte zkaramelizovat, přidejte máslo, nastrounahé jablka, rozinky a skořici. Směs povařte cca 15 minut. Ve větší míse smíchejte všechny suroviny na těsto, plech vymažte máslem a vysypejte strouhankou a vlijte těsto. Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 – 30 minut. Vychladlý koláček rozdělte na dvě poloviny a potřete jablečnou směsí, kterou přikryjte druhou polovinou koláčku. Poté nakrájejte na jednotlivé řezy.