Občas se zde objeví nějaký ten recept na nějakou mlsku nebo dobrůtku. Dneska se začínající kuchařky budou moci naučit pravý babiččin štrůdl a jablečné řezy, které potěší každého labužníka, který je okusí.

Babiččin štrůdl

Ingredience na těsto:

550 g hladké mouky

2 žloutky

1/2 prášku do pečiva

1 bílý jogurt

1 hera

citrónová kůra z 1/2 citrónu

1 vejce na potření

Ingredience na náplň:

800 g jablek

200 g cukru

1 hrst strouhanky

3 lžíce rozinek

3 lžíce vlašských ořechů

2 lžíce skořice

Ze všech surovin zpracujte na válu hladké a nelepivé těsto. Jablka oloupejte, nastrouhejte a smíchejte se strouhankou, skořicí, cukrem, rozinkami a oříšky. Těsto rozdělte na dva dílky. Každý dílek pak rozválejte na dostatečně velkou placku, naplňte směsí z jablíček a zabalte. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 – 35 minut, dokud vám těsto hezky nezezlátne.

Jablečné řezy

Ingredience na těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

1/2 hrnku mléka

1 bílý jogurt

1 vejce

1 prášek do pečiva

špetka soli

1/2 hrnku oleje

Ingredience na náplň:

100 g másla

1 kg jablek

hrst rozinek

200 g cukru

3 lžičky skořice

máslo a strouhanka na formu

Jablka oloupejte a nastrouhejte. Cukr nasypte do hrnce s nepřilnavým povrchem a nechte zkaramelizovat, přidejte máslo, nastrounahé jablka, rozinky a skořici. Směs povařte cca 15 minut. Ve větší míse smíchejte všechny suroviny na těsto, plech vymažte máslem a vysypejte strouhankou a vlijte těsto. Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 – 30 minut. Vychladlý koláček rozdělte na dvě poloviny a potřete jablečnou směsí, kterou přikryjte druhou polovinou koláčku. Poté nakrájejte na jednotlivé řezy.