Jsou červené, voňavé a slaďoučké. Ano, dneska bude řeč o jahodách.

Také si pamatujete jednoduchý recept našich babiček, po kterém jsme se olizovali celý den? Čerstvé jahody umyly, pak je rozmačkaly s trochou cukru a kapkou mléka nebo smetany.

V tomto období už se objevují jahody v obchodech a na trzích čí dál více. I když si je koupíme, ještě je nám líto z nich připravovat nějaké pochoutky. Vychutnáváme jejich specifickou chuť a pomalu si užíváme chuť léta, protože když se jahody v obchodech objevují víme, že léto nám už klepe na dveře.

Jahody jsou oblíbené, protože opravdu je nemáme, kromě kompotu, po celý rok. Jsou sladkým potěšením našich jazýčků. Obsahují málo kalorií a skoro devadesát procent vody a proto jich můžeme sníst i větší množství. Jsou chutné a zdravé, protože v nich najdeme kyselinu listovou, draslík a vitamin C.

Nevýhodou je jejich rychlá náchylnost k plísním a hnilobě. Čerstvé jahody nám moc dlouho nevydrží. Abychom je mohli mlsat co nejdéle, je dobré je rychle opláchnout. Pokud totiž nasáknout příliš vodou už nebudou takovou pochoutkou a začnou hnít. Můžeme je uschovat v ledničce, ale tím prodloužíme jejich trvanlivost o den až maximálně dva dny. Jestliže víte, že nestačíte čerstvé jahody brzy zkonzumovat, zamrazte je. Určitě se vám budou hodit do různých pohárů a ovocných knedlíků.

Nejlépe chutnají jahody v kombinaci se šlehačkou, tvarohem a smetanou. Dorty z jahod většinou patří mezi lehké a osvěžující moučníky.

Zkuste si s námi připravit :

Nepečený jahodový dort s jogurtovým krémem

Suroviny k přípravě korpusu: 250 g piškotů, 150 g másla, kapku oleje nebo másla na vymazání formy

Suroviny na krém: citron, 8 plátků bílé želatiny, 50 g moučkového cukru, 300 g bílého jogurtu bez příchutě, 400 ml smetany ke šlehání, balíček želatiny – čiré, 400 g jahod můžou být i z jahodového kompotu, není nutné, přesto pro vylepšení chuti se může použít 50 ml kokosového likéru

Piškoty rozdrtíme najemno. Můžeme je vložit do mikroténového sáčku a rozdrtit je válečkem a nebo je umeleme ve strojku na strouhanku. Pak k nim přidáme změklé maso a dobře vše propracujeme. Dno dortové formy potřeme troškou oleje nebo rozehřátého másla. Směs z piškotů položíme na dno formy a mačkáme až nám vznikne tenká vrstva korpusu.

Poté si připravíme krém. Želatinu namočíme do studené vody. Vymačkáme z citronu šťávu, přidáme do ní cukr, popřípadě kokosový likér a v kastrůlku prohřejeme. Vymačkáme želatinu, přidáme do teplé směsi necháme ji tam rozpustit. Poté do směsi přidáme jogurt, zamícháme a vložíme do chladničky, aby směs začala želírovat. Připravíme si smetanu ke šlehání, ušleháme ji a přidáme do směsi. Připravený krém promícháme a potřeme jim piškotový korpus. Pak dort na několik hodin vložíme do lednice. Dort poté ozdobíme jahodami, které poklademe na krém. Nakonec celý dort přelijeme želatinovou polevou, kterou jsme si připravili podle návodu na obalu. A opětně dort necháme ztuhnout.

I když je příprava dortu trochu pracnější. Pro svou svěží chuť a lehkost je moučník hlavně v teplejších dnech velmi oblíben.