Přichází na vás už jarní únava. A k tomu ta změna času. Ranní stávání je pro mnohé boj. Ještě, že nám už začalo trošku hřát sluníčko a my už na vlastní kůži vnímáme, že jaro už je tu. Jelikož já jsem také zcela bez energie, začala jsem se pídit po receptech, které by mě nabily. Měla jsem představu jarního receptu, kde pro zlepšení nálady bude vládnout zelenina, pestrost a nápaditost. Nechala jsem se zlákat asijskou kuchyní. Je neobvyklá, nevařím ji běžně a ještě ve mě vyvolává exotickou atmosféru. Zkuste si ji připravit také, třeba se nebudete po tomto jídle cítit tak unaveni. Přeji vám dobrou chuť.
Jarní závitek plněný zelím
4 listy kulatého rýžového papíru, bazalka (nejlépe čerstvá), 50 g kysaného zelí, 15 g rýžových nudlí, 25g uzeného tofu, malá cibule, půl stroužku česneku, půl lžíce sójové omáčky, tmavý rýžový ocet, olej, pepř, sůl, může bát petrželka na ozdobení, na namáčení papíru je nejlepší pivo, pokud nemáte, musíte si vystačit s vodou
Zelí, cibuli a tofu jemně pokrájejte na kostičky a poduste na oleji. Rýžové nudle zalijte horkou vodou a sceďte po několika minutách dle návodu. Až je zelí měkké, přidejte do něj posekanou bazalku, sůl, pepř, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Vychladlé nudle nasekejte nadrobno a přidejte do náplně.
Nachystejte si dva mělké talíře. Do jednoho nalijte pivo. Rýžový papír do něj na chvíli ponořte, jako kdyby jste jej tím pivem jenom protáhly, ale tak aby byl celý namočený. Pak jej odložte na druhý talíř. Do spodní části papíru rozprostřete lžíci náplně tak, aby se spodní část papíru přes náplň dala přehnout. Přehněte tedy tento spodní okraj přes náplň, pak přehněte přes toto levý okraj papíru, pak pravý okraj. Vznikne jako by kapsička, aby náplň nevypadla. Pak srolujte do závitku.
Závitky vložte do rozehřátého oleje a smažte do té doby až jsou křupavé.
Správně se servírují tak, že je nastříháte nůžkami na potraviny ještě horké na části a ty se pak hůlkami namáčí v misce s rýžovým octem.
Jako přílohu můžeme použít zeleninový salát, podušenou zeleninu nebo rýži.
Přichází na vás už jarní únava. A k tomu ta změna času. Ranní stávání je pro mnohé boj. Ještě, že nám už začalo trošku hřát sluníčko a my už na vlastní kůži vnímáme, že jaro už je tu. Jelikož já jsem také zcela bez energie, začala jsem se pídit po receptech, které by mě nabily. Měla jsem představu jarního receptu, kde pro zlepšení nálady bude vládnout zelenina, pestrost a nápaditost. Nechala jsem se zlákat asijskou kuchyní. Je neobvyklá, nevařím ji běžně a ještě ve mě vyvolává exotickou atmosféru. Zkuste si ji připravit také, třeba se nebudete po tomto jídle cítit tak unaveni. Přeji vám dobrou chuť.
Jarní závitek plněný zelím
4 listy kulatého rýžového papíru, bazalka (nejlépe čerstvá), 50 g kysaného zelí, 15 g rýžových nudlí, 25g uzeného tofu, malá cibule, půl stroužku česneku, půl lžíce sójové omáčky, tmavý rýžový ocet, olej, pepř, sůl, může bát petrželka na ozdobení, na namáčení papíru je nejlepší pivo, pokud nemáte, musíte si vystačit s vodou
Zelí, cibuli a tofu jemně pokrájejte na kostičky a poduste na oleji. Rýžové nudle zalijte horkou vodou a sceďte po několika minutách dle návodu. Až je zelí měkké, přidejte do něj posekanou bazalku, sůl, pepř, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Vychladlé nudle nasekejte nadrobno a přidejte do náplně.
Nachystejte si dva mělké talíře. Do jednoho nalijte pivo. Rýžový papír do něj na chvíli ponořte, jako kdyby jste jej tím pivem jenom protáhly, ale tak aby byl celý namočený. Pak jej odložte na druhý talíř. Do spodní části papíru rozprostřete lžíci náplně tak, aby se spodní část papíru přes náplň dala přehnout. Přehněte tedy tento spodní okraj přes náplň, pak přehněte přes toto levý okraj papíru, pak pravý okraj. Vznikne jako by kapsička, aby náplň nevypadla. Pak srolujte do závitku.
Závitky vložte do rozehřátého oleje a smažte do té doby až jsou křupavé.
Správně se servírují tak, že je nastříháte nůžkami na potraviny ještě horké na části a ty se pak hůlkami namáčí v misce s rýžovým octem.
Jako přílohu můžeme použít zeleninový salát, podušenou zeleninu nebo rýži.
Přichází na vás už jarní únava. A k tomu ta změna času. Ranní stávání je pro mnohé boj. Ještě, že nám už začalo trošku hřát sluníčko a my už na vlastní kůži vnímáme, že jaro už je tu. Jelikož já jsem také zcela bez energie, začala jsem se pídit po receptech, které by mě nabily. Měla jsem představu jarního receptu, kde pro zlepšení nálady bude vládnout zelenina, pestrost a nápaditost. Nechala jsem se zlákat asijskou kuchyní. Je neobvyklá, nevařím ji běžně a ještě ve mě vyvolává exotickou atmosféru. Zkuste si ji připravit také, třeba se nebudete po tomto jídle cítit tak unaveni. Přeji vám dobrou chuť.
Jarní závitek plněný zelím
4 listy kulatého rýžového papíru, bazalka (nejlépe čerstvá), 50 g kysaného zelí, 15 g rýžových nudlí, 25g uzeného tofu, malá cibule, půl stroužku česneku, půl lžíce sójové omáčky, tmavý rýžový ocet, olej, pepř, sůl, může bát petrželka na ozdobení, na namáčení papíru je nejlepší pivo, pokud nemáte, musíte si vystačit s vodou
Zelí, cibuli a tofu jemně pokrájejte na kostičky a poduste na oleji. Rýžové nudle zalijte horkou vodou a sceďte po několika minutách dle návodu. Až je zelí měkké, přidejte do něj posekanou bazalku, sůl, pepř, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Vychladlé nudle nasekejte nadrobno a přidejte do náplně.
Nachystejte si dva mělké talíře. Do jednoho nalijte pivo. Rýžový papír do něj na chvíli ponořte, jako kdyby jste jej tím pivem jenom protáhly, ale tak aby byl celý namočený. Pak jej odložte na druhý talíř. Do spodní části papíru rozprostřete lžíci náplně tak, aby se spodní část papíru přes náplň dala přehnout. Přehněte tedy tento spodní okraj přes náplň, pak přehněte přes toto levý okraj papíru, pak pravý okraj. Vznikne jako by kapsička, aby náplň nevypadla. Pak srolujte do závitku.
Závitky vložte do rozehřátého oleje a smažte do té doby až jsou křupavé.
Správně se servírují tak, že je nastříháte nůžkami na potraviny ještě horké na části a ty se pak hůlkami namáčí v misce s rýžovým octem.
Jako přílohu můžeme použít zeleninový salát, podušenou zeleninu nebo rýži.