Vybíráme varnou desku – plynová, sklokeramická nebo indukční?
Zatímco dříve sloužila pro přípravu jídel kamna, později sporáky, dnes hrají hlavní roli varné desky. Mohou být buď volně stojící nebo, a to nejčastěji, představují vestavěný spotřebič s širokou variabilitou v rozměrech, typech i funkcích.
Základní typy varných desek jsou dnes přitom tři – jde o tradiční plynové varné desky, praktické sklokeramické varné desky a progresivní indukční varné desky.
Elektrické varné desky, které známe z dob minulých jsou již dnes na ústupu. Nízkou pořizovací cenu totiž zastíní jejich nevýhody v podobě vysoké spotřeby energie a nízké efektivity.
Nabídka typů i značek je pestrá, přemýšlet o nákupu se vyplatí…
Renomovaní výrobci dnes nabízejí všechny tři základní druhy varných desek, tedy plynové varné desky, sklokeramické varné desky i indukční varné desky. Standardizovaný rozměr 60 cm lze upravit dle konkrétních požadavků a specifik dané kuchyně. Varné desky standardně disponují čtyřmi ohřevnými kolečky, ale mohou být zúženy i na dvě kolečka nebo rozšířeny až na koleček pět, což ocení především velké rodiny.
Prakticky založené domácnosti pak využívají i kombinované varné desky, které skýtají výhody plynových i sklokeramických varných desek.
Ať již budete vybírat mezi plynovými varnými deskami, sklokeramickými varnými deskami nebo vás budou lákat indukční varné desky, vždy se vyplatí investovat do osvědčené značky spotřebiče a spolehnout se na nákup v profesionálním obchodě. Varná deska může na počátku sice znamenat vyšší investici, ale bude vám za ni po mnoho let kvalitně sloužit. Rozhodně se vyplatí nákup varné desky konzultovat s profesionály, zvážit všechny výhody a nevýhody jednotlivých typů varných desek a pečlivě vybrat konkrétní variantu, výrobce a obchod.
Základním faktorem výběru mezi plynovou varnou deskou, sklokeramickou varnou deskou a indukční varnou deskou jsou zvyklosti dané rodiny nebo jednotlivce, svoji úlohu však hrají i další faktory v podobě výhod, nevýhod a využití tohoto spotřebiče. I ti, kteří byli zvyklí na elektrické varné desky si brzy zvykly na nové, efektivnější spotřebiče. Stejně tak se do kuchyň postupně dostávají i indukční varné desky představující progresivní moderní technologie a zcela nový typ ohřevu – tzv. studené vaření.
Pojďme si nyní představit jednotlivé typy varných desek a také se seznámit s jejich přednostmi a slabinami. Vstupní informace vám pomůžou zorientovat se v rozsáhlé nabídce. Bližší informace a konkrétní možnosti pro vaše specifické prostředí pak získáte v renomovaných obchodech – takovým je i internetový obchod LevnéElektro.cz.
Plynové varné desky
Plynové varné desky nacházíme v profesionálních kuchyních, v Česku mají i v domácnostech dlouholetou tradici.
Stěžejní výhodou plynových varných desek, je možnost okamžitě regulovat intenzitu plamene. Mezi výhody patří i snadná údržba, kdy není potřeba žádných speciálních čističů. Stejně tak není potřeba ani speciální nádobí, které vyžadují indukční varné desky. Jejich výhodou je i relativně nízká pořizovací cena a vyšší odolnost.
Nevýhodou plynových varných desek je pak nebezpečnost spočívající v manipulaci s přímým ohněm a také plynem. Tu částečně eliminují moderní funkce v podobě automatického zapalování či pojistky.
Plynové varné desky jsou také méně efektivní (dosahují efektivnosti cca 50 %, sklokeramické varné desky 70 %, indukční varné desky až 90 %).
Sklokeramické varné desky
Sklokeramické varné desky patří k moderním typům spotřebičů, které upřednostňuje stále více rodin. Mají elegantní design, jsou efektivní a uživatelsky komfortní.
Sklokeramické varné desky disponují pohodlným ovládáním prostřednictvím dotykových senzorů a řadou progresivních funkcí. Jde například o funkci udržování teploty jídla nebo dětskou pojistku – bezpečné blokování varné desky.
Nevýhodou sklokeramických desek je jejich nižší odolnost, deska je pevná, ale křehká. S ohřevem se pojí i zbytkové teplo, které se nedá využít, a tím i vyšší spotřeba energie.
Indukční varné desky
Indukční varné desky jsou progresivním typem spotřebičů, které jsou velice bezpečné a efektivní. Pracují na zcela jiném principu než klasické sporáky a varné desky. Pod varnou zónou je umístěna indukční cívka, která vytváří elektromagnetické pole. To aktivuje magneticky vodivé dno hrnce. Zatímco se hrnec zahřívá, varná deska zůstává studená. Tím nedochází ani ke znečištění desky jídlem, jednoduše se dá z desky setřít.
Nevýhodou indukčních varných desek je však jejich vyšší pořizovací cena a také nutnost použití speciálního nádobí.
Rada na závěr: berte v potaz i technická omezení
Ještě než se rozhodnete pro konkrétní typ varné desky, ověřte si přítomnost přípojky plynu nebo třífázového přívodu elektrické energie 400 V, který vyžaduje většina sklokeramických varných desek. Především ve starších nemovitostech nemusí být pro moderní elektrospotřebiče dostatečně dimenzované elektrické rozvody.