Také nejčastěji konzumujete květák smažený v trojobale.

Nebo ještě znáte recept na přípravu květákového mozečku. Já osobně mám květák ráda, ale tyto dva recepty mě už nudily. Snažila jsem se tedy vyhledat ještě další recepty, aby byl můj jídelníček pestřejší a abychom si celá rodina pochutnali.

Květák je vhodný pro dietní program, protože je nízkokalorický. Je bohatým zdrojem vitaminu, minerálů. Obsahuje vitamin C, kyselinu listovou, vitamin B, E, draslík a zinek.

Bílá květáková polévka

1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 květák, trošku másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 l plnotučného mléka, 50 g strouhaného parmezánu, trošku nasekané pažitky, sůl a pepř

Květák zbavíme listů, naporcujeme na růžičky, omyjeme studenou vodou a vaříme v osolené vodě do poloměkka. Cibuli a česnek, oloupeme a nařežeme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, trochu másla a cibuli s půlkou připraveného česneku osmažíme dozlatova. Poté přidáme uvařené růžičky květáku, které jsme si mezitím scedili a nechali odkapat. Zalejeme mlékem a za stálého míchání chvíli povaříme. Až je květák měkký, stáhneme hrnec z plamene a ponorným mixérem květák rozmixsujeme tak, až získáme hustou polévku. Do ní dodáme nastrouhaný parmezán a zbytek česneku. Dle chuti přidáme pažitku, dosolíme a opepříme.

Květáková pomazánka

1 květák, 1 cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, 100 g majonézy, 1 svazek kopru, sůl a pepř

Květák zbavíme listů a rozdělíme na menší kousky, které uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Poté jej scedíme a necháme vychladnout. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostičky. Uvařený květák rozmixujeme, přidáme do něj cibuli, jogurt majonézu a nadrobno nasekaný kopr. Vše dochutíme solí a pepřem.