Ještě doposud někde v domácnostech přetrvává tradice nedělního pečení moučníků. Tím asi nejklasičtějším jsou bábovky.
Pokud vidíme na stole kávu či čaj a vedle toho dozlatova upečenou a pocukrovanou bábovku dostáváme chuť alespoň kousek ochutnat. Příjemný pohled a nasládlá vůně v nás vyvolává pocit pohody. A bábovka je často spjata se slovy domov, babička. Takže kromě sladké chuti i příjemné zastavení.
Základním materiálem moučníků a tedy i bábovek je mouka. Bez cukru by to asi taky nešlo Díky němu je bábovka nejen sladká, ale i křehká. Pak také záleží na volbě tuku. Ne vždy od levného výběru můžeme čekat nádherný a chutný konečný výrobek.
Jaká je u vás doma oblíbená? Mandlová, kakaová, kávová, ořechová, tvarohová, jogurtová, kokosová nebo maková? Exotická citrónová nebo pomerančová? Zdravá s mrkví neb špaldou? Šlehačková, mléčná nebo s jablky?
A co tak všeobecně známá mramorová? Dovoluji si tedy poslat jeden recept. Třeba vám přijde někdy vhod.
Tradiční mramorová
120g hery nebo másla
250 g cukru
250 ml smetany
4 vejce
400 g hrubé mouky
prášek do pečiva
kakao
citrónová šťáva a troška nastrouhané kůry
Máslo utřeme s cukrem. Pak do něj postupně přimícháváme žloutky. Přidáme trošku nastrouhané citrónové kůry. Přisypeme mouku, prášek do pečiva a přilijeme smetanu. Z bílků ušleháme sníh a nakonec k těstu vmícháme. Hotové těsto rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu vmícháme kakao nebo můžeme použít nastrouhanou čokoládu. Do druhého zamícháme asi lžíci citrónové šťávy.
Těsto nalijeme do předem vymaštěné a vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě, zvolna 50 min.
Po upečení, ještě teplou bábovku pocukrujeme.
Tip: Nebaví vás neustále vysypávat formu? Máte pocit, že v té vaší se bábovka rychle připálí?
Špatně se vám vyklepává?
Pořiďte si silikonovou formu. Pečení bude o něco málo jednodušší a bez tuku.