S létem přichází doba posezení s přáteli. Nejeden víkend trávíme opékáním a grilováním. Proč jsou tyto činnosti tak moc oblíbené? Nejen, že se setkáme s těmi, které jsme dlouho neviděli, ale odpočineme si, zavzpomínáme na staré časy a hlavně si smlsneme na něčem vynikajícím.
Jenže také už pár let vyrážíte na různá tábořiště do přírody a campu, protože nemáte zahradu? Tam většinou s rodinou opékáte špekáčky a vzpomínáte nostalgicky na své mládí. Děti to sice pořád baví, přesto trošku závidíte sousedům, že mohou pořádat zahradní letní party na své zahradě. Chlubí se vám, že nakládají, grilují a tak prožívají každý víkend nějaké to odpoledne. Dostali jste chuť na steak? Už tedy neváhejte a kupte si třeba jen malý gril, nejlépe přenosný, který se dá umístit i na verandu a balkón. Rozhodněte se, co, kdy a jak na něm budete upravovat a vydejte se na prohlídku. Výběr je široký a ceny dnes docela rozumné. Na balkón je lepší pořídit si například lávový gril. Jako u plynového je palivem plyn. Výhodou tedy je, že kouř neotravuje sousedy. Dále je grilování na těchto grilech velmi bezpečné a ideální pro ty, kteří s grilováním teprve začínají. Teplotu na těchto grilech jde totiž korigovat. Podobnou službu vám prokáže i gril elektrický. I na něm lze teplotu regulovat a většinou se lépe čistí.
Možná ale vy patříte právě mezi ty, kteří potřebují k celkovému dojmu báječného letního podvečeru s přáteli vůni romantiky, která je spjata s vůni dřeva. Pro vás je ideální tradiční gril na dřevěné uhlí nebo brikety.
Rad, jak na grilování a receptů na přípravu masa a zeleniny je teď všude hojně. Že to ani nestačíte sledovat? Nedivím se vám. Však až si pořídíte gril, sami budete experimentovat, co a jak připravit a třeba také propadnete televizním pořadů, článkům, receptům, které se grilování týkají.
Grilování není žádná věda. Aby se výsledek zdařil, stačí dodržet pár rad. Pokud ještě nevíte jak na to, raději nespěchejte. Můžete klidně maso grilovat pomaleji při nižší teplotě a tak budete mít záruku, že je vždy dostatečně tepelně zpracováno.
Takže hurá na nákupy. A pak jen nasát kombinaci různých vůní, posedět s přáteli, užít si sluníčka a čerstvého vzduchu a to vše s výbornou baštou a pivem či skleničkou vína.

1 komentář

  1. Grilování jsem propadla už před pár lety, pořád hledám nějaké nové recepty a tipy, sezónu grilování jsme si doma natáhli na celý rok. V zimě jedeme v elektrickém grilu, na letošní léto jsme si koupili nový gril na dřevěné uhlí. Začínala jsem u takových těch jednoduchých jídel, jako jsou steaky, špízy a buřty, teď už si to vylepšujeme grilovanou zeleninou (dá se namočit do stejné marinády jako maso) nebo krevetkama (ale u těch se vyplatí nešetřit a koupit velké)

Comments are closed.