Kuchyně je srdcem mnoha domácností, proto je důležité se o ní velmi dobře postarat. Chcete-li si pořídit novou kuchyňskou linku, pak je dobré vědět, jakou si pořídit. Nejde o malou investici, často jde o tisícovky až desetitisíce. A je tedy jasné, že kuchyňská linka vám bude sloužit pár let. Je tedy důležité vybrat dobře. Jak na to?
Myslete na zónu přípravy
Nemáte-li v kuchyni dostatek místa, pak potřebujete využít každičký centimetr a to opravdu na maximum. Při plánování je nejdůležitější správná návaznost pracovišť, tedy zón přípravy. Ze všeho nejdřív potraviny třídíme, následně je ukládáme do chladu nebo do sucha, poté je čistíme a omýváme a následně je tepelně zpracováváme, servírujeme a provádíme úklid. Jde o posloupnost, která se osvědčila a doporučují ji i výrobci kuchyní.
Jak zóny řadit?
Ideální řazení je podle odborníků zleva doprava. Od chladničky a spíže k odkládacímu místu a dřevu, k pracovní ploše, kde můžete potraviny zpracovat a k varné desce. Jste-li leváci, pak celý tento proces platí i pro vás jen v opačném směru. Nejvíc nalevo se skladují ty spotřebiče, které jsou první, kam ukládáme potraviny, když přijdeme z nákupu. Patří tedy zde například lednice, mrazák nebo spíž.
Mycí zóna a přípravna
Druhá zleva je mycí zóna, kde najdete dřez. Pod ním najdete prostor, kde je ideální uložit čisticí prostředky nebo odpadkový koš. Do těsné blízkosti dřezu se pak ukládá také myčka, kterou má stále víc a víc jedinců. Nejvíc využívanou je přípravná zóna. Zde připravujete pokrm a servírujete. Nutný je minimálně metr až dva.
Varná zóna
Tedy sporák, deska, trouba, digestoř, podle toho, co si pod tímto pojmem představíte a podle toho, co zvolíte. Vedle varné desky je ideální nechat prostor pro odkládání nádob, například horkou pokličku, mísy s ingrediencemi a podobně.