Máte chuť na něco dobrého a chcete své rodince připravit pochoutku, která nejen zasytí, ale zároveň v sobě obsahuje kromě kalorií také trochu zdraví? Pokud ano, jste tu správně, máme pro vás totiž jednoduchý recept na výborný jablečný koláč, který připravíte během pár minut a potěšíte s ním mnoho mlsných jazýčků.
Záleží jen na vás, zda se tuto pochoutku v podobě jablečného koláče rozhodnete servírovat samostatně nebo třeba s kopečkem zmrzliny či zakysanou smetanou.
POTŘEBNÉ SUROVINY:
1) 200 g hladké mouky
2) 50 g cukru (krupice)
3) 140 g pokrájeného másla
4) 1 vejce
5) 6 jablek
6) citrón
7) 25 g cukru (krupice na náplň)
8) 1/2 lžičky skořice (mleté)
9) 1/2 lžičky muškátového oříšku (mletého)
10) 85 g másla (na drobenku)
11) 85 g polohrubé mouky
12) 85 g třtinového cukru
13) kůru z biocitronu
POSTUP PŘÍPRAVY:
Nejdříve si připravíme těsto, a to tak, že smícháme mouku s máslem, cukrem a vejcem a vytvoříme směs, která bude držet pohromadě, pokud je směs suchá, můžete kápnout trochu vody. Těsto doporučujeme dát během přípravy ostatního na zhruba půl hodiny vychladit.
Nyní si připravíme drobenku – jednoduše smíchejte máslo, mouku, cukru a citronovou kúru a promněte prsty. Poté předehřejeme troubu na zhruba 180-200 stupňů, pracovní plochu si poprášíme hladkou mouku a vezmeme z lednice těsto, které rozválíme (tloušťka cca 3 cm), následně si vezmeme zapékací misku nebo pekáč a vložíme těsto a následně rozložíme oloupaná nakrájená jablka na tenké plátky. Ty poté posypeme krupicovým cukrem, mletou skořicí, muškátovým oříškem a citrónovou kůrou. Navrch posypeme drobenkou a necháme péct cca 20-30 minut než těsto dostane zlatavou barvu.
Rychlé a jednoduché, přejeme dobrou chuť!