Ještě než dort ochutnáme, hodnotíme ho očima. Pokud dort vypadá krásně, probouzí naše chutě. Jakkoli jsou klasické čokoládové polevy a oříškové či kokosové sypání chutné, netradiční barevný potah dortu přidá na atraktivitě. Zkuste proto alespoň projednou sáhnout místo klasických polev po cukrářské potahovací hmotě. Že nevíte, po které sáhnout? K dispozici je vám potahovací hmota Formix s příchutí mandlí. Najdete ji v eshopu SvětCukrářů.cz, který se zaměřuje na cukrářské potřeby. Ne náhodou je označována jako nejprodávanější potahovací hmota v Česku. Nabízí rychlé a efektivní zdobení dortu, je flexibilní, nepraská a je hedvábná na dotek.
Čistě bílá hmota se navíc dá krásně barvit prostřednictvím potravinářských barev, ani ty nemůžou mezi cukrářskými potřebami chybět. Je jen na vaší fantazii, jakou barvu si vyberete. Na výběr máte celou škálu barevných odstínů. Co takto sáhnout po sytě růžové gelové barvě připomínající květy královny květin? Najdete ji pod značkou Wilton.
Barevný růžový dort jistě sklidí úspěch a nejenom u malých princezen, ačkoli ty ho ocení nejvíce.
A jaký je tedy návod na vytvoření úžasného růžového dortu?
Dort jako stvořený pro malé princezny, které z růžové krásy budou bez sebe, upečte a naplňte klasickým způsobem. V kombinaci s potahovací hmotou je vhodné využít náplň založenou na másle, která nemá nadbytečnou vlhkost. Pokud budete mít hmoty dost, klidně ji můžete použít i mezi jednotlivé vrstvy dortu spolu s náplní.
Základem je však růžový obal dortu, který mu dá finální podobu a lákavý vzhled.
Co budete na růžový potah dortu potřebovat?
Na zdobení si tedy připravte cukrářské potřeby – potahovací hmotu a potravinářskou barvu. Jeden kilogram hmoty vystačí na kulatý dort o výšce cca 10 cm a průměru 25 cm.
Postup
1. Propracování hmoty
Nejprve hmotu důkladně propracujete tak, aby byla dokonale vláčná. Převalovat byste ji měli nejméně 10 minut při teplotě 22°C.
2. Obarvení hmoty
Poté následuje smíchání hmoty s vybranou barvou. Hmota se ideálně kombinuje s pastovými či gelovými barvami. Právě takovou jsme již doporučovali v atraktivní růžové variantě.
Po obarvení nechte hmotu alespoň hodinu odpočinout.
3. Finální pokládání na dortový korpus
Před samotným potahováním je opět třeba hmotu propracovat. Rozválíme ji na kulatý plát o šířce 2 – 4 mm, přitom hmotu podsypáváme moučkovým cukrem, aby se nelepila k podkladu.
Plát hmoty pak uložíme na naplněný dort, který jsme předtím důkladně dohladka pomazali máslovou náplní. Okraje hmoty zahladíme cukrářskou špachtlí.
Nadbytečné okraje hmoty odřízneme. Z nich pak můžeme uválet tenký proužek, který omotáme kolem spodního okraje dortu. Tím ho krásně zahladíme.
Z potahové hmoty se dají vyrábět i nejrůznější ozdoby, figurky nebo růžičky. Ty růžovému dortu dodají tu pravou romantiku. Růžovému dortu však stačí na dozdobení i stříbrné perličky (malé, ale neodolatelné cukrářské potřeby), kterými dort můžete náhodně zasypat nebo je umístit na mřížku vytvořenou obyčejným nožem. Aby na dortu vydržely, můžete využít potravinářského lepidla. Jednoduše a rychle. I takto jednoduché zdobení bude na sytě růžovém podkladu vypadat pohádkově.
Více na www.svetcukraru.cz
Foto:freeimages.com