Stále mnoho lidí u nás jí ryby jen někdy. Snad všichni známe štědrovečerního smaženého kapra, občas předmažené rybí prsty a možná výjimečně filety nebo pangasia. Přestože média už několik let upozorňují, že ryba je jedna z nejvíce výživných a zdravých  potravin, jejich spotřeba u nás neroste. Proč si tedy nedat rybu nejen na štědrovečerní večeři, ale třeba i další dny o svátcích?

Proč by měly ryby zaujmout pravidelné místo v našem jídelníčku? Jedním z hlavních argumentů je ten, že ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují prokrvení mozku a mají také velký význam při prevenci proti onemocnění srdce. Konzumací ryb se také preventivně chráníte proti rakovině. Omega-3 mastné kyseliny dokáží stabilizovat krevní tlak a snížit cholesterol. Přispívají k rovnováze při poruchách metabolismu. Přestože si myslíme, že ryba je ryba a každá chutná stejně, mýlíme se. Strava zaměřená na konzumaci ryb může být také bohatá, chutná a pestrá.

Ryby které nejčastěji jíme např. pangasius jsou sice levné, ale jejich maso má velmi nízké nutriční hodnoty. Neobsahuje téměř žádné omega-3 mastné kyseliny.

Nejlépe je nakupovat ryby čerstvé. Pokud raději kupujete ryby už zpracované, sledujte vždy dobu trvanlivosti a složení produktu. Než rybu koupíte, podívejte se i na zemi jejich původu.

Ryby, které jsou připravovány na přírodní způsob jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Tajemství spočívá především v přípravě. Říká se, že klíčem k úspěchu je použití správného koření. Ne každý, ale zvládá použít správné koření, které by podpořilo chuť a vůni ryb. Naštěstí v obchodě najdeme spoustu směsí koření, které jsou zaměřeny přímo na přípravu ryb. Ale perfektního výsledku dosáhnete nejlépe tehdy, když si vyberete koření bez umělých přísad. Obohatit a podpořit jedinečnou chuť ryb umí jen přírodní přísady. Navíc většina směsí koření podporuje trávení a má na něj pozitivní vliv.

1 komentář

  1. Jojo, to, že bychom měli ryby zařadit natrvalo do jídelníčku, je pravda. my je doma jíme často, nejradši je máme, když je dáme opéct na gril a dochutíme nějakou lehkou marinádou a podáváme se zeleninovým salátem. Jednoduché, vynikající a hlavně rychlé jídlo jak dělané na všední uspěchaný den.

Comments are closed.