Přemýšlíte nad tím, že vaše spíž by už konečně potřebovala dát do pořádku? Nemusíte se bát, že byste jejím uklízením a organizováním trávili celý den. Máme pro vás totiž jednoduché tipy, jak si řádně uklidit a pečlivě zorganizovat všechny věci, které vaše spíž obsahuje – ať už se jedná o spíž s potravinami nebo drogistickými produkty.
Spíž je sice skvělé místo, kde se dá uschovávat hodně předmětů a produktů, ale zároveň se jedná o místo, které po čase může trpět na nepořádek. Pokud vás už nepořádek ve vaší spíži nebaví, pusťte se do jejího úklidu a organizace. Čím začít?
Ze všeho nejdůležitější je veškeré produkty a věci ze spíže vyndat. Možná zjistíte, že vaše spíž obsahuje celou řadu věcí, které už vůbec nepotřebujete. Takové věci je zbytečné skladovat, pokud jste se jich roky nedotkly, akorát se na ně práší. I přesto, že vám je třeba líto je vyhodit, pokud víte, že vám jen zabírají místo, prostě se jich zbavte. Poté, co všechny produkty vyndáte, vezměte do ruky hadr a celou spíž pořádně vyčistěte pomocí antibakteriálního prostředku nebo speciálních ubrousků. Než začnete do spíže produkty a věci rovnat zpátky, nezapomeňte nechat otíraná místa pořádně uschnout, aby se po uzavření netvořila plíseň.
Pokud se však bavíme o spíži, kde jsou potraviny, doporučujeme prach a nečistoty utírat pouze pomocí teplé vody a trochy mýdla. Chemické produkty, které byste v opačném případě použily, by mohly vašim potravinám spíše uškodit.
Jestliže se vám však stane, že ve spíži najdete něco, co vy už nevyužijete, zamyslete se nad tím, zda to nepotřebuje někdo jiný – ať už je to cokoliv. Zamyslete se nad tím, zda by se daná věc nehodila někomu ze známých a přátel, než ji vyhodíte.
Poté, co spíž uschne, je na čase všechny produkty vrátit zpět – ovšem tak, že vznikne pořádek, ne chaos. Zapomeňte na to, že produkty a věci do spíže zpátky jen naházíte. Doporučujeme to udělat následovně: produkty, které běžně používáte denně, by měly být někde na úrovni očí v blízkosti – není vhodné je strkat dozadu. Dále mluvíme-li např. o jídle, produkty, které tvoří jednu skupinu, je dobré také rovnat na jedno místo – např. konzervy doporučujeme dávat k sobě a někam do nižšího regálu, protože jsou přeci jen těžší.
A co s malými produkty, které by se mohly jednoduše ztratit? Např. koření. Doporučujeme si do každé takové spíže pořídit košíčky a malé regálky, do kterých se tyto produkty hodí. Nejen že tak budou mít své místo, ale také se alespoň jen tak neztratí.