Dneska nebude řeč o zavařování.  Zeleninu i ovoce můžeme konzervovat také sušením nebo zmražením.

K létu pro mnohé z nás patří zavařování. Co si budeme vykládat, on nějaký ten domácí kompot vždycky a to hlavně v zimě bodne. Receptů, jak zavařovat, nakládat apod. je poslední dobou k nalezení mnoho. Stačí si jen vybrat a vyzkoušet je. Ale co když přijde nadměrný přísun ovoce a zeleniny nenadále a my nemáme čas zavařovat a nebo se nám jednoduše nechce. V takovýchto případech je nejlepší zvolit jinou variantu. Ovoce usušit a nebo zamrazit.

Sušené ovoce je skvělá a zdravá varianta. Nehledě k tomu, že když vás zase jednou bude honit „mlsna“, můžete si ho nachystat večer do mističky k televizi bez jakýchkoliv výčitek svědomí. Hlavně ženy ocení, že mají během dne něco sladkého k chuti a při tom vhodného. Prakticky lze usušit mnoho plodů ovoce, ale musíme vybrat jen ty zralé plody, které jsou hlavně zdravé a chutné. Ovoce jednoduše pořádně opláchneme, vybereme jadérka, můžeme a nemusíme oloupat, nakrájíme na kolečka nebo čtvrtky a sušíme. Jestliže máte ovoce příliš mnoho a ono vám začne na vzduchu hnědnout, vložte ho do vody, ve které je zamíchaná troška octa nebo kyseliny citrónové. Poté ovoce stačí narovnat na plech nejlépe na pečící papír a sušit v troubě. Začněte ovoce sušit při nízké teplotě, klidně při dvaceti stupních a pokračujte pak padesáti až sedmdesáti stupni. Více teplotu nepřekračujte, protože ovoce pak ztrácí vitaminy a mění svou vůni.

Nejednodušší a nejrychlejší je ovoce zamrazit. Mnoho lidí ovoce nemrazí, protože pak při rozmrazení je z něho kaše a nehodí se k téměř žádné spotřebě. Ale pokud dodržíte pár rad, bude to výborná metoda, jak ovoce i zeleninu uchovat delší dobu a neztratit mnoho vitaminů. K mražení si pořiďte nejen mikroténové sáčky, ale i polyetylenové. Jako při jakémkoliv zpracování ovoce a zeleniny používejte jen zdravé plody. Ovoce nebo zeleninu vložte do sáčku maximálně do poloviny, pak z něj vytěsněte vzduch a sáček zauzlíkujte nebo zavřete gumičkou. Sáček vložte do mrazničky ve vodorovné poloze a ještě před zmrazením plody od sebe oddělte, rozprostřete je, aby lépe zmrzly a uchovaly si svou konzistenci a chuť. Mraznička musí být nastavena nejlépe na maximální výkon, pomalým zamražováním právě dochází k tomu, že ovoce je pak po rozmražení kašovité.

Byla by škoda chutné plody léta neuchovat déle a nepochutnat si na nich na podzim nebo v zimě. Nemusíme všechno jen zavařovat. Můžeme si ušetřit energii a při tom ovoce a zeleninu uchovat na „horší“ časy.