Halloween se blíží, a ačkoliv ho u nás neslavíme, tak rozhodně není na škodu si trochu té halloweenské atmosféry přinést domů. A můžete rovnou chutně – tímto recept na dýňovou polévku.
K říjnu dýně prostě neodmyslitelně patří a recepty z dýní se stávají čím dál tím více oblíbené. Z dýní lze vytvořit cokoliv – zapékat je, polévky, pomazánky, dezerty, jednoduše vše co vás napadne.
K tomuto receptu budete potřebovat tyto ingredience:
-3 proužky slaniny
-čtvrtka šálku nasekané šalotky
-2 stroužky rozdrceného česneku
-mini šálek suchého bílého vína
-425 gramů dýňového pyré
-půlka kelímku smetany
-kajenský pepř
-půlka hrnku strouhaného sýru
-sůl, pepř
-kuřecí vývar
-křupavé smažené šalotky
Postup přípravy:
1. Ve středně velkém hrnci osmahněte slaninu do křupava. Poté ji vyjměte a nechte odsát přebytečný tuk na papírovém ručníku. Tuk, který však zůstane v hrnci, ponechte. Slaninu pak „rozdrobte“ a dejte stranou.
2. Z hrnce pak tuk vylijte a nechte zhruba lžičku a půl. Přidejte do oleje šalotku a vařte ji do měkka na mírném ohni. Přidejte česnek a vařte půl minutky, poté přidejte bílé víno a všechny ingredience pořádně zespod zamíchejte, aby se nepřipálily. Vařte, dokud se víno nevypaří a nezůstane po něm ani stopa.
3. Přidejte dýňové pyré, kuřecí vývar a smetanu. Zamíchejte. Povařte zhruba 10 minut přikryté pokličkou.
4. Vmíchejte nastrouhaný sýr, kajenský pepř a dochuťte solí a klasickým pepřem.
5. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte ještě více kuřecího vývaru, aby polévka byla tak akorát.
6. Hotovou polévku ozdobte rozdrobenou slaninou a křupavou šalotkou.