Zelenina je odpradávna důležitou součástí výživy člověka. A houby jsou oblíbenou složkou jídelníčku, především proto, že mají specifickou chuť a velmi nízkou energetickou hodnotu. Jediným úskalím při konzumaci hub je to, že kromě hub jedlých existují i ty jedovaté, které se nám mohou někdy mezi ty jedlé zamíchat. Pak bohužel můžeme v nejlepším případě podstoupit výplach žaludku a stát se zapřísáhlými odpůrci hub. A proto je nejlepší využít celoroční nabídky žampiónů v obchodech a připravit si lahůdku k jídlu beze strachu.

Proto vám přinášíme několik receptů, jak můžete žampiony připravit. Možná některé znáte a nebo vás napadnou jiné jejich varianty a obměny. Fantazii se meze nekladou.

 

Žampiony na paprice

Žampiony nebo jiné houby, sádlo, cibulka na kostičky, sladká smetana, trošku hladké mouky, mletá paprika, stroužek česneku, trocha soli, pepře, citrónová šťáva

Cibulku zpěníme na sádle a vložíme na ni očištěné a pokrájené houby. Po chvilce houby osolíme, opepříme, přidáme do směsi utřený česnek  a necháme vše dusit pod pokličkou. Teprve až šťáva z hub vysmahne, vše posypeme mletou paprikou, zamícháme a podlejeme sladkou smetanou, ve které jsme před tím rozmíchali mouku. Chvíli všechno povaříme a až směs odstavíme pokapeme ji pár kapkami citrónové šťávy. Nejlépe podáváme s zahřátým pečivem.

 

Žampiony s bylinkami

Žampiony, máslo, čerstvě nasekaná zelená petrželka, oregano, alespoň dvě lžíce dalších čerstvě nasekaných bylinek, rozetřený stroužek česneku, sůl, pepř, 2 lžíce strouhanky a olej.

Žampiony otřeme vlhkou utěrkou. Nožičky jemně nasekáme a krátce podusíme na másle. Potom přidáme bylinky a česnek a okořeníme. Pánev sejmeme z plotny a přimícháme do směsi strouhanku, tak aby vznikla hmota, ale ne příliš hustá. Pekáček vymažeme olejem. Hlavičky žampionu naplníme hmotou a položíme do pekáčku. Pečeme deset až patnáct minut. Podáváme s teplým pečivem, toasty nebo bramborovou kaší. Chutný je k tomu i zeleninový salát.

 

1 komentář

  1. Žampiony jsou snad to nejlepší jídlo, jaké znám. Jsou tak tvárné… Miluju, když je šoupnu na gril, dá se to i teď na podzim, stačí mít balkon nebo zimní terasu, počasí na grilčo ještě pořád je. A žampionky na grilu stačí jen vymáchat v marinádě a je to. Jen by to chtělo nějaké větší kousky, pak bolí z obracení ruka :)

Comments are closed.