Komu vděčíme za med? Samozřejmě, že včelám! A patří jim neskutečná pocta za jejich práci, která nám přináší řadu zajímavých druhů medu a jedinečných vůní. Ať už se velkoryse rozprostírá na horkém máslovém toastu nebo si s ním osladíte i jinak slané jídlo – je tato přísada vysoce ceněná pro svou výraznou, přesto stále přirozenou chuť.

Stejně jako třeba u vína a olivového oleje, závisí odlišnost medu na prostředí, v tomto případě dominantní flóře v oblasti úlu. Robustně ochucené medy, např. vřesový, kaštanový nebo pohankový dodají glazuře na intenzitě a hloubce. Můžete si je také užít s výraznějším chilli nebo česnekem a sýrem.

Med je známý také ve vietnamské kuchyni, kde si dnes pár receptů představíme.

Grilované karbanátky s citronovou trávou, medem a lepivou rýží

Složení:

250 g thajské lepkavé rýže

2 stroužky česneku – oloupané a nadrobno nasekané

1 červené chilli

2 stonky citronové trávy

kousek čerstvého zázvoru

3 ½ lžíce medu

4 lžíce rybí omáčky

600g vepřové mleté

šťáva z 1 limetky

3 lžíce rýžového vinného octa

velká hrst máty

velká hrst koriandru

1 lžíce podzemnicového oleje

½ okurky

150g fazolových klíčků

60 g pražených kešu

Postup:

Rýži namočte do studené vody alespoň na 4 hodiny nebo přes noc. Spojte nasekaný česnek, podrcené chilli, citronovou trávu a kousky zázvoru v malé misce se 3 lžícemi medu a rybí omáčkou.

Vlijte 2 lžíce této směsi do velké mísy s vepřovým mletým masem. Do zbývající směsi přidejte limetkovou šťávu, ocet a 2 lžíce vody.

Nakrájejte třetinu máty a koriandru, zbytek odložte stranou. Do vepřového mletého masa vhoďte nasekané bylinky a dobře promíchejte, aby se rovnoměrně rozmístily. Nebo to také můžete udělat vlastníma rukama.

Vytvarujte karbanátky o velikosti vlašského ořechu a lehce je zploštěte dlaní ruky, vytvořte placičky. Z této porce jich vyhotovíte cca 20 kusů.

Před pečením je nechejte 30 minut zahřát na pokojovou teplotu a lehce je potřete olejem. Potom je klasicky ugrilujte. Z každé strany propečte po dobu 2-3 minut, dokud nezezlátnou. Pokapejte je ještě polovinou lžící medu, aby na nich med krásně zkaramelizoval.

Rozdělte rýži, okurku, fazolové klíčky a zbývající mátu a koriandr mezi čtyři talíře. Na každou porci nalijte trochu omáčky a pokrm posypejte rozdrcenými kešu ořechy.