Také se vám stává, že vám neustále vypadávají důležité souvislosti či zapomínáte na nějaké důležité události? Zjednodušeně řečeno, hodně zapomínáte? Máme pro vás skvělou zprávu, protože už se nemusíte dopovat žádnými léky.

Tým vědců z Itálie a USA zjistil, že vynikající přírodní produkt na zlepšení paměti je právě chutné kakao.

Právě kakao je totiž plodina, která je bohatá na flavonoidy, přičemž vědci zjišťovali, jaký vliv mají tyto flavonoidy na duševní stav člověka. A jaký byl výsledek? Překvapivý. Tým zjistil, že tyto látky mají velmi pozitivní vliv na strukturu a funkci mozku. Dokonce také přispívají k jeho lepšímu prokrvení . Kakao však není jedinou plodinou, která obsahuje flavonoidy. Tyto skvělé látky naleznete také v hroznech, červeném vínu, čaji, ale i v jablkách.

Podle časopisu Hypertension, flavonoidy neboli flavonoly chrání neurony před poškozením tím, že zlepší jejich vzájemné působení s molekulární strukturou, která je právě nejvíce zodpovědná za naši paměť. Časopis publikoval tedy výsledky tohoto osmitýdenního experimentu, kterého se zúčastnilo 90 lidí staršího věku, kteří v souvislosti s jejich stářím, trpěli poruchami mozku. Dobrovolníci byli rozděleny do tří různých skupin. První skupina dostávala 990 mg kakaa denně, druhá skupina dostávala 520 mg denně a třetí jen pouhých 45 mg denně. Na konci experimentu se ukázalo, že členům první a druhé skupiny se výrazně zlepšila paměť. Dokázali lépe řešit různé testy, které byly z větší části založené právě na přemýšlení. Také jejich paměť se zlepšila. Dalším pozitivním výsledkem však byl i pokles krevního tlaku a pokles závislosti na inzulínu.

Vedoucí geriatrie katedry života, zdraví, životního prostředí a vědy na Univerzitě L’Aquila v Itálii, MUDr. Giovambattista Desideri vysvětluje, že pozitivní vliv kakaa může být způsoben tím, že kakao snižuje citlivost na inzulín. I přesto ale nebyli odborníci schopni zjistit, zda zlepšení paměti bylo způsobeno okamžitým působením flavonolů nebo se jedná jen o příjemný vedlejší účinek zlepšení kardiovaskulární aktivity. Nicméně, experiment stále ukazuje, že kakao v rozumných dávkách, by se brzy mohlo stát součástí doplňkové stravy, která bude podporovat lepší funkci mozku.