Znáte to, dáte si svůj oblíbený pokrm a pak se z dobré nálady najednou stane ta špatná. Proč tomu tak je? Některá naše oblíbená jídla jednoduše způsobují plynatost. Potýkáte se s ní také vy a nevíte jak se jí zbavit? My vám poradíme a řekneme, které potraviny plynatost způsobují.
Plynatost není nic příjemného, člověk se cítí nafouklý, přeplněný a jednoduše řečeno nepohodlně. Plynatost naštěstí nezpůsobují všechny potraviny, ale jen některé.
Lékaři doporučují nekonzumovat příliš mnoho cukru, protože ten údajně způsobuje kvasinkové infekce, bakterie a kromě toho také nadýmání a plynatost. V případě, že se „houbovité“ prostředí stane ještě kyselejším, je proces reprodukce ještě více urychlen. Nadměrné množství cukru poškozuje střevní sliznici a ony bakterie pak právě způsobují zánět. Proniknou do střevní stěny a jako bonus samozřejmě způsobí nadýmání.
Možná jste to netušili, ale takto (i když na první pohled je zcela neškodný) způsobuje plynatost i chléb. Jestliže se ho ale nehodláte vzdát, možná je lepší klasický chléb vyměnit za ten bezlepkový a pokud si ho doma sami upečete a přidáte do něj různá semínka nebo ořechy, uděláte ještě lépe a navíc si i mnohem více pochutnáte.
A teď něco pro pány, skvěle nadýmá také pivo, protože obsahuje velké množství kvasinek. Je to z toho důvodu, že ječmen, ze kterého se pivo vaří, je potencionálním alergenem. Jeho proces fermentace též ovlivňuje ztenčování sliznice a tím se pak zapříčiňuje nadýmání.
Mezi plísně, které též nadýmají, se řadí ale i antibiotika. Střevní mikroflóra je schopna odolat pouze dvěma druhům antibiotik. Pokud je léčba o něco delší, zasahuje do normální funkce imunitního systému a zvyšuje se tak pravděpodobnost vzniku kandidózy.
V neposlední řadě musíme zmínit také sodovou vodu, což pro vás určitě není žádným překvapením. Sami určitě moc dobře víte, že když vypijete několik litrů syceného nápoje, vaše břicho vypadá hned o pár centimetrů větší a pociťujete zvláštní bublání v žaludku. Sodovky obsahují cukry a oxid uhličitý. Když se v trávicím traktu sejdou najednou tyto dva komponenty, zvyšuje se nerovnováha kyselosti, vytváří se plyny a je zde šance i vzniku plísní.
Naše rada na závěr? Jestliže chcete předejít nadýmání a plynatosti, vyhněte se těmto potravinám a nápojům ve svém jídelníčku a už za pár dní se budete cítit nejen lépe, ale také o pár kil lehčí.
Snažím se dodržovat dietku,z jídelníčku jsem vypustila hlavně luštěniny …snažím se mít každý den pohyb…a podpořím to vždycky Espumisanem,který beru už dlouhodobě a jsem spokojená,krásně mi dokáže ulevit od nafouklého břicha…