V současné době existuje na trhu mnoho „lehkých“ či dokonce „dietních“ produktů, ale je tomu skutečně tak? Raději se o jejich nutriční hodnotě přesvědčete sami a přečtěte si štítek.
Vaše vybraná potravina sice nemusí mít cukry, tím vás tedy naláká, ale zřejmě to bude nahrazeno třeba tuky. To funguje i v opačném případě, kde není téměř žádný tuk, může být skrytý cukr. Zvolte si přírodní suroviny a méně zpracované produkty. Budete mít jasno.
Zařaďte více vlákniny
Vláknina hraje při stravování důležitou roli. Způsobuje sytost, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Také zajišťuje vstřebávání tuků ve střevě.
Přidejte 1 lžíci mletého lněného semínka, ovesných otrub nebo chia semen do přírodního jogurtu nebo do každého hlavního jídla. Když snesete v ústech pocit drobečků, klidně i do džusu. Někomu to však vadí.
Upřednostňujte grilovaná, vařená nebo dušená jídla
Je vhodnější jídlo z grilu a vařené ve vodě nebo v páře, než jakákoliv jiná forma. Tento druh přípravy jídla snižuje celkové množství kalorií. Ve výsledku tak vytvoříte mnohem zdravější pokrm. Takovým příkladem je např. vejce, určitě je lepší ho sníst vařené, než smažené na pánvi.
Dodržujte pitný režim
Voda je vhodným prostředkem nejen na hubnutí, ale také k usnadnění trávení. Rovněž zabraňuje zadržování tekutin a napomáhá řadě metabolických funkcí. Denně by se mělo vypít alespoň 8 sklenic vody. Kdo neholduje chuti samotné vody, jednoduše jí ochuťte pár kapkami citronu.
Sacharidů se nezbavujte úplně, dopřejte si je v přiměřené míře v ovoci nebo zelenině. Organismus ke svému správnému fungování potřebuje velmi známé trio: cukry, tuky, bílkoviny.
Co ještě bez obav jíst?
Snažte se také jíst obilniny, jogurty, sýry, kuskus, quinou, celozrnné těstoviny a hnědou rýži. Nebojte se ani moderních batátů, ale u těch se vyvarujte většího množství.
Další sacharidy navíc by přebily blahodárný účinek vitamínů, minerálů a tělu prospěšných látek (100 gramů má totiž energetickou hodnotu zhruba 300 kJ).