Proč každá z nás v zimě přibere? Není to jen kvůli nadcházejícím svátkům, ale v zimě si organismus žádá potraviny, které jsou kalorické, protože potřebujeme více energie. Odborníci na výživu se nám tedy pokusili vybrat potraviny, které dodají našemu tělu sílu, posílí náš organismus proti nachlazení a nepřidají nám kila.
V zimním období by v našem jídelníčku neměly chybět pro nás velmi důležité polévky. Právě proto, že nemáme pocit žízně jako v létě a většinou pijeme méně. Přesto jsme v zimě vysušeni a k tomu ještě potřebujeme prohřát tělo. Polévka je tedy ideálním řešením. Polévky ze sezónní zeleniny jako jsou brambory, mrkev, petržel, celer, červená řepa a husté polévky například z luštěnin nebo zelí dodají našemu tělu to, co potřebuje.
Velmi dobré jsou samozřejmě potraviny z obilovin a dostatek vitaminů nám poskytuje nakládaná zelenina např. okurky, papriky a zelí.
V zimním období se doporučuje pít čaje. V tomto čase si můžete dopřát i černý čaj s citrónem, ale ideální je pořád zelený čaj, který pomáhá našemu metabolismu a různé bylinkové čaje, které jsou zároveň i prevencí.
Našemu tělu bychom měli především dopřát potraviny bohaté na železo a hořčík. Tyto prvky pomáhají našemu tělu být odolné větru, mrznutí a nevlídnému počasí.určitě si tedy připravte na oběd rybu, uvařte si kaši z pohanky a mlsejte oříšky. Dopřejte si i hodně mléčných výrobků.
Vyhněte se hromadě cukroví. Raději si vezměte ovoce. Pokud přece jenom nevdržíte bez laskomin, kupte si sušené ovoce nebo pečené.
Během zimy zvyšte přísun česneku a cibule. Obě zeleniny mají antibakteriální účinky. Jezte citrusy a zeleninu v čerstvé formě. Připravte si lilek, dýni, cuketu. Pokud se vám zdá sezónní nabídka jednotvárná můžete si koupit i kompot nebo zmraženou zeleninu či ovoce. V zimě naše tělo potřebuje velké množství vitamínů a minerálů. Proto je dostatečný přísun ovoce a zeleniny velmi důležitý.