Italská kuchyně celosvětově patří mezi ty nejoblíbenější. Ceněna je především pro svou jednoduchost, pestrost chutí a ingrediencí. Italská kuchyně však není jen o špagetách a pizze, skrývá mnohem více kulinářských specialit, které Vás jistě překvapí svou jedinečnou chutí.
V Itálii se vyrábí více jak 400 druhů těstovin (od penne, fusilli, penze a mnoho dalších) v různých tvarech, barvách a příchutích. Italská kuchyně je plná zeleniny ve všech podobách – vařená, grilovaná, pečená i marinovaná. Mezi nejpoužívanější patří především rajčata, oblíbené olivy a papriky, které jídlu dodávají pestrost a barevnost. Jako každá země s přístupem k moři, je i jejich kuchyně plná ryb a mořských plodů. Italská kuchyně však nejsou jen zdravá a lehká jídla. Světově proslulé jsou i italské sýry. Mozarrella, gorgonzola či parmazán, všechny tyto sýry se postupně dostávají i do naší kuchyně. Mezi další „nezdravé“ italské speciality jistě patří i proslulé sušené klobásy a šunka Prosciuto.
Ovládat se italskou kuchyni můžete ve škole vaření Chefparade, kterou naleznete v centru Prahy. Chefparade je škola vaření pro začátečníky i pokročilé, tak se nemusíte bát, že byste se na kurzu nechytali, naopak. Na jednotlivých kurzech se můžete naučit od tradičního italského pizza chleba Focacca, pečené papriky s krémem z kozího sýra a pečeným česnekem, jemnou rajčatovou polévku, až po sladkou hrušku vařenou v bílém víně se šafránem s aromatickou čokoládou. V nabídce školy vaření Chefparade naleznete i jiné kuchařské kurzy vaření. Mezi návštěvníky je např. velmi oblíbená francouzská kuchyně. Školu vaření si oblíbily i firmy, které zde pořádají pravidelně své firemní akce a teambuildingy.
Na závěr se s námi škola vaření Chefparade podělila o recept na pravé italské Ragů bolognese, tak neváhejte a doma vyzkoušejte.
Ragů bolognese
PŘÍSADY:
- 400 g mletého masa (co nejméně tučného)
- 300 ml červeného vína
- rozmixovaná loupaná rajčata
- tymián
- rozmarýn
- bobkový list
- mrkev
- řapíkatý celer
- celý česnek
PŘÍPRAVA:
Mrkev a celer nastrouháme najemno a orestujeme ve větším hrnci na kvalitním olivovém oleji, dokud se většina šťávy neodpaří. Následně orestujeme půlku česneku, který vyndáme.
Maso orestujeme tak, aby se netvořily velké hrudky, a zalijeme červeným vínem.
Až v omáčce není cítit alkohol, přidáme rajčata s bylinkami a vaříme tak dlouho, až je směs kašovitá. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
V případě, že jste dostali chuť, a rádi byste si zpestřili svůj jídelníček italskou kuchyní, škola vaření Chefparade svým návštěvníkům nabízí levné a zdravé potraviny za velkoobchodní ceny dovozené přímo z Itálie a Francie.
Více o škole vaření naleznete na www.chefparade.cz, o možnosti nákupu kvalitních italských potravin na www.chefparade-warehouse.cz.