I když je léto už dávno pryč a čerstvé ovoce se zeleninou už nejsou k dostání, rozhodně to pro nás neznamená, že v zimě by měla být naše strava méně pestrá bez vitaminů. Právě naopak. Nejlépe každé naše jídlo by v zimě mělo být takové, aby chránilo a povzbuzovalo náš imunitní systém.
Aby člověk opravdu zajistil tělu dostatek vitamínů měl by jíst ovoce a zeleninu pětkrát denně. Jenomže v zimě se nám toto dodržuje přece jenom hůř než v létě. Přesto bychom to právě v zimě neměli vzdát, protože strava bohatá na vitaminy a živiny pomáhá chránit naše tělo před nemocemi a posiluje imunitní systém proti útokům virů a bakterií. Ovoce a zeleninu můžeme rozdělit do skupin a to podle barvy. A pak má každá skupina jiné vlastnosti. Například bílá skupina, kde patří i česnek dokáže bojovat s bakteriemi a viry. Zelená zelenina čistí naše tělo od toxinů. Červená skupina je zdrojem beta karotenu a vitaminu A. Všeobecně se ale dá říci, že čím sytější barvu ovoce a zelenina má, tím více vitaminů a dalších prospěšných látek obsahuje.
Velmi zdravé a účinné jsou čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Ty dokáží opravdu váš organismus zázračně chránit. Jenže všichni to známe, na odšťavňování nemáme každý den čas a mnoho z nás ani finance. Pak tedy musíme do našeho jídelníčku zařadit saláty, nakládanou zeleninu, velmi zdravou zavařenou červenou řepu, červené zelí, nakládané papriky apod. Jestliže máte pocit, že přece jenom je pro vás nepředstavitelné sníst pětkrát denně ovoce nebo zeleninu, snažte se alespoň váš jídelníček obohatit o pokrmy, které jsou s ovocem a zeleninou spjaté. Dejte si vývar, připravte si maso na zelenině a nebo si dopřejte klidně sladké knedlíky plněné ovocem.
Každopádně by v zimní dny měla pro vás být nejdůležitější snídaně. Dobře složená snídaně a to především v zimě by měla pomoci dodat energii na celý den, zabránit únavě a také udržet zdraví. Ke snídani by určitě neměly chybět obiloviny, mléčné výrobky a potraviny bohaté na vitaminy. Klidně si můžete přichystat například celozrnný chléb s ředkvičkami nebo paprikou či rajčetem, hlávkový salát a plátek libové šunky.
I kdybychom na ovoce a zeleninu zapomněli, na svačinu by to pro nás mělo být samozřejmostí. A pokud máme na výběr dejme si třeba k obědu alespoň někdy v týdnu pokrm se zelenými fazolkami, květák, špenát nebo celer, toto všechno obsahuje důležitý vitamin C, který nás ochrání.
Používejte sirupy. Nejzdravější jsou sirupy, které nemají žádné konzervační látky, ty obsahují přírodní ovocné šťávy. Únavě a melancholii brání v našem těle železo a zinek. Doplníme ho luštěninami. Velmi zdravý je také beta-karoten. Ten zase přidáme do organismu konzumací mrkve, rajčat, ale třeba i broskví. Takže v zimě i zavařené kompoty od babiček plní skvěle svůj účel.
Jídelníček bohužel mnoho z nás šidí, ale řekněme si pravdu. Pestrý jídelníček bohatý na vitaminy náš může ochránit před nachlazením a nemocí.