Tvarohy, okurka, vajíčka a spoustu dalších potravin byste neměli uchovávat v mrazáku a jestli to děláte, koledujete si o pořádný malér. Jaké další potraviny je lepší dávat do ledničky a proč?Některé potraviny uchováváním v chladu ztrácí na kvalitě i chuti. Zde je seznam nejčastějších, které dáváme do mrazáku a zaděláváme si tak na špatnou kvalitu, ale i chuť.
Které potraviny nedávat do mrazáku?
Číslem jedna jsou rozhodně vajíčka ve skořápce. Mráz způsobuje, že se tekutina ve vejci zvětšuje, tudíž pak může dojít k prasknutí jeho pláště, což zase zadělává na nakažení bakteriemi. Navíc, určitě by pro vás nebylo nic příjemného pak ten nepořádek uklízet.
Stejně tak se vám nevyplatí dávat do mrazáku potraviny, které obsahují velké množství vody. Například meloun, celer, listová zelenina nebo okurky. Poté co tyto potraviny roztají, není jejich chuť tak dobrá a zároveň mohou chutnat i přezrále.
V případě, že se k obědu chystáte dělat něco z mléka – tedy buď samotné mléko, nebo třeba měkké sýry, ale i tvaroh a jogurt, dejte tyto potraviny raději do ledničky. V mrazáku se mohou tyto potraviny srazit a oddělit jejich složení, což určitě nechcete.
Od mléčných výrobků přejdeme k masu, jasně, v mrazáku uchovává maso a ryby každý. Mít v mrazáku zmražená kuřecí prsa je jedna věc, ale pokud je rozmrazíte a pak se rozhodnete, že si raději uděláte něco jednoduššího a dáte je zpět do mrazáku, už si zaděláváte na malér. Vzniká tak riziko výskytu bakterií, tedy i vyšší riziko různých onemocnění.
Na konci našeho seznamu zakázaných potravin jsou také omáčky, které jsou z vajec – tedy majonéza, holandská omáčka a tak podobně. Nedoporučujeme ani zamrazit pudink, který je z mléka.