Ledvinové kameny bývají častým problémem žen, který se však nevyhýbá ani mužům a mladým lidem. Ledvinové kameny se v těle utvoří z mnohých důvodů, ale mezi nejčastější příčiny patří špatná strava a nezdravý životní styl. Jak tedy proti nim bojovat a co to vlastně ledvinové kameny jsou?

Ledvinové kameny se ve skutečnosti skládají z několika malých krystalů, které se postupem času zvětšují a dorůstají velikosti kamenů. V některých případech trpí lidé ledvinovými kameny proto, že konzumují příliš velké množství potravin, které je bohaté na šťavelan. Chemikálie v něm obsažené, mohou způsobovat vznik a růst těchto kamenů. Ledvinovými kameny mohou být ale postiženi i lidé, kteří nedodržují správný pitný režim, nebo pijí opravdu hodně málo. Jestliže i vy jste někdy měla tento problém, je důležité provést určité změny ve vaší stravě. Existuje totiž celá řada potravin, které mohou ledvinové ničit. Zároveň je ale důležité tyto potraviny umět konzumovat v pravidelných intervalech.

Do boje za pomocí citrusových plodů!

Proti ledvinovým kamenům můžete bojovat různými způsoby. Mezi oblíbené patří i citrusové plody, jako jsou pomeranče, citrony nebo grepy. Citrusové plody obecně, jsou velmi prospěšné, protože obsahují kyselinu citronovou, která hraje důležitou roli v úsilí o zničení a vyhoštění ledvinových kamenů. Ptáte se proč? Kyselina citronová má tendenci pokrývat tyto kameny, které jsou přítomny v ledvinách. Po pokrytí nemají kameny šanci se dále rozvíjet – jinými slovy krystalizaci je zabráněno vrstvou kyseliny citronové – silnou látkou, která je po krátkém čase (kameny) dokáže rozložit stabilním tempem. Po této době se kameny vylučují společně s močí postiženého.

Výborné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny!

Krom citrusových plodů jsou v tomto boji prospěšné i potraviny, které mají vysoký podíl vlákniny. Proč? Jsou-li konzumovány ve správné výši, mají očistný účinek. Mezi tyto klasicky dostupné potraviny patří např. oves a další celá zrna. Tyto potraviny pomáhají posílit proces vylučování v těle a napomáhají k rychlejšímu vylučování těchto kamenů. Rozhodujete-li se mezi tím, zda zvolit celá zrna nebo rafinované obiloviny, volte variantu první. Tělu neuškodíte ani v případě, budete-li mu dopřávat dostatečně velké množství ovoce, které taktéž obsahuje mnoho vlákniny.

Vyzkoušejte brusinkový džus!

Brusinková šťáva je populární domácí lék už po několik stovek let. I ten můžete využívat při problémech s ledvinovými kameny. Brusinky mají vysoký obsah prospěšných kyselin. Krom brusinkového džusu nebo šťávy můžete konzumovat i klasické brusinky nebo jejich extrakt v podobě kapslí. Brusinky obecně totiž mají schopnost ledvinové kameny rozdělovat a nadále bránit jejich rozrůstání.