Patříte do skupiny lidí, kteří se obávají snad jakékoliv nemoci? A co teprve když přijde na řadu rakovina? Ježí se vám chlupy na rukou, když toto slovo slyšíte? Upřímně, nám ano. V dnešní době je ale nejdůležitější prevence – a tím teď nemáme na mysli jen lékařské návštěvy.

Existuje mnoho druhů rakoviny, ale také mnoho způsobů, jak se proti nim preventivně chránit. Rakovina slinivky je v lidské populaci čím dál tím častější onemocnění. Naštěstí, také tomuto druhu rakoviny se dá preventivně předejít. Ptáte se jak?

Nemusíte nutně běžet hned k doktorovi, abyste zjistili, zda rakovinou slinivky trpíte či nikoliv, protože prevence má hned několik podob. Například, nedávno bylo zjištěno, že vysoké mikro prvky v těle jako je selen nebo nikl mohou významným způsobem riziko rakoviny snížit.

Smutnou zprávou je, že toto smrtelné onemocnění je často diagnostikováno až v pozdním stádiu – tedy ve stádiu, kdy už doktoři rakovinu většinou nemohou vyléčit. Na tento typ rakoviny umírá zhruba 80 % pacientů do jednoho roku po jejím objevení. Pouze 5 % lidí, kteří si vyslechli tuto smutnou diagnózu, zůstanou naživu po uplynutí více jak pěti let. Ano, čísla jsou to skutečně strašná.

Vědci se snažili ale tento problém důkladně prostudovat a zároveň se snažili přijít na to, jak mohou tomuto onemocnění alespoň z části preventivně zabránit. A ne, nemusíte do sebe dopovat milion různých vitaminů, abyste této rakovině předcházeli. Pouze stačí, když věnujete větší pozornost některým potravinám bohatým na určité mikroživiny.

Například vysoké hladiny selenu a niklu v těle člověka riziko tohoto onemocnění dokážou skutečně snížit, zatímco vysoké hladiny olova, arsenu a kadmia ho naopak zvyšují. Nikl ovlivňuje množství železa, které se z potravin vstřebává do těla a zároveň je ho potřeba pro správnou tvorbu červených krvinek a rozklad hemoglobinu.

Také čočka, oves, chřest, houby, hrušky, hrášek a ořechy jsou velmi dobrým zdrojem niklu.

Na druhé straně – selen hraje důležitou roli pro imunitní funkce a reprodukci – zabraňuje poškození buněk a tkání. Hlavním a významným zdrojem selenu jsou para ořechy, semena, rybí maso a vejce.

Pokud do sebe ale dostanete například vysoké dávky arsenu nebo kadmia, riziko vzniku rakoviny slinivky se zvyšuje skoro 4 – krát!! Olovo toto riziko dokonce způsobuje 6 – krát víc!

Ptáte se, jak se můžete výrobkům, které obsahují olovo, kadmium a arsen, vyhnout obloukem? Samozřejmě, že některé části těchto „jedů“ mohou být ukryty vlastně kdekoliv. Olovo se ale například hromadí většinou v rybách měkkýšů a korýšů. Kadmium se zase vyskytuje v rybách a dokonce i v kakaovém prášku. Arzen také pochází z ryb, ale jeho množství může obsahovat i voda a víno. Pokud by ale člověk opravdu měl něco udělat, tak hlavně přestat kouřit. Obecně totiž platí, že kouření způsobuje třetinu všech případů rakoviny slinivky břišní a navíc, tabák též obsahuje kadmium – prvek, který je touto nemocí hodně spojován. Další věcí je, že byste měli konzumovat častěji míchaná vajíčka s houbami. Vejce obsahují mnoho selenu a houby jsou zase bohaté na nikl.