Káva, oblíbený nápoj, který nám pomáhá probudit se a zároveň nám velmi chutná. Mnoho lidí se však dohaduje o tom, zda je její konzumace skutečně tak prospěšná, jak se povídá. My zjistili pravdu!

Nová studie naznačuje, že lidé, kteří pijí hodně černé kávy, umírají daleko dříve než ti, kteří jí zrovna neholdují. Jaký závěr si z toho tedy odnést? Káva je dobrá pro naše tělo, ale její nadměrná konzumace nám pomalu ale jistě zatloukává hřebíčky do rakve.

Alespoň tak to tvrdí analýza z dat provedena Centrem Aerobics  Longitudinal. Výzkumu se zúčastnila skupina mužů a žen v rozmezí věku 20-87 let. Účastníci byli na začátku studie požádáni, aby odhadli svou týdenní spotřebu kávy. A na co se přišlo? Zástupci skupiny 55 let, kteří vypijí průměrně více jak 28 šálků týdně (to znamená 4 denně), mají až o 50 % vyšší úmrtnost než ti, kteří si takto nedopřávají.

Ale buďte v klidu, rozhodně se tím nesnažíme říct, že vás káva zabije: „Netvrdíme, že káva způsobuje smrt, ale zjistili jsme, že je úzce spojena se zvýšeným rizikem smrti,“ uvedl spoluautor studie Dr. Carl Lavie, ředitel odboru kardiovaskulárních chorob Ochsnerova zdravotnického centra v New Orleans.

Vědci sice zatím nenašli přímou souvislost mezi 4 šálky kávy denně a vznikem kardiovaskulárních onemocnění, ale studie ukázala, že přesto je nejlepší pít kávu s mírou – stejně jako alkohol.

„Já si myslím, že by bylo rozumné při konzumaci 4 šálků kávy denně zamyslet se trochu nad opatrností a uvědomit si, jak velké hrnky vůbec pijete, protože je rozdíl mezi grande a supergrande,“ tvrdí Lavie. „Je v pořádku dopřát si malé a střední hrnky – ty vám mohou přinést dokonce hned několik výhod.“

„V nízkých dávkách je pití kávy bezpečné,“ upozorňuje Lavie a dodává, „a pak si také zachovává své pozitivní účinky.“