A je to tady. Mám kašel a rýmu. V krku mě škrábe a popíjím čaj s citrónem. Doufám jen, že to nebude nic horšího a já nebudu ležet s teplotou. Odevšad slyším, že máme naše tělo sytit vitamíny. Přemýšlím, které vitamíny znám a v jakých potravinách je najdu. Jaké budou v tomto počasí pro mé tělo nejúčinnější.
Jenže jako naschvál si vzpomínám jen na všem nám známý vitamin C a pak ještě třeba B. A co ostatní? Rozhodla jsem se tedy nějaké vyhledat a zjistit, jaká kombinace potravin by mě mohla nabít.
Tak si to shrneme. Naše tělo obsahuje buňky, o které musíme pečovat a doplňovat jim látky, které potřebují. Odborníci tvrdí, že abychom byli zdraví, měli bychom každý den našemu organismu dodat něco kolem čtyřiceti pěti živin. Naše strava by měla být vyvážená na bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy, minerální látky a vlákninu. To vše bycom našemu tělu měli v rozumné míře dopřát.
Vitamin A, známý jako betakaroten pomáhá hlavně udržovat zdravou pokožku. Posiluje zrak a kosti. Je výborný v boji proti stárnutí. Nedostatek vitaminu A se projevuje poškozením buněk a objevuje se například vysychání pokožky. Lupy, zanícená oční víčka, zhoršené vidění to vše jsou další příznaky. Zdrojem vitaminu A je mrkev, petržel, meruňky, ale objevíte ho i v másle, mléce, sýrech, rostlinném oleji.
Vitamin B, je důležitý pro dobré fungování nervového systému. Působí antistresově a pravidelný přísun vás chrání před únavou. Ovlivňuje stav kůže a vlasů. Příznivě napomáhá správné funkci jater a střev.Najdeme ho v oříšcích a v luštěninách. Velmi dobrou zásobárnou je droždí. Na vitamin B jsou bohaté hlavně saláty, veškerá zelená listnatá zelenina.
Vitamin D nám zajišťuje silné kosti a zdravé zuby. Pokud trpíte jeho nedostatkem, časem se vám bohužel začnou kazit zuby. Nejlepší pro jeho získání je konzumace ryb. Najdeme ho v mléce a v mléčných výrobcích, vejcích. Pokud nejíte ryby nahraďte jejich maso jednou za čas telecím.
Vitamin C je nejznámější pro své výborné účinky při boji proti virovým onemocněním a infekcím. Pomáhá také při udržení rozumné hladiny cholesterolu. Mysleli jste si tak jako já, že nejvíce je ho obsaženo v citrusových plodech? Pozor, ty jsou na přísun vitaminu C bohaté, ale a to je i pro mě překvapením, velmi mnoho ho obsahují červené papriky. Také kiwi, brokolice, saláty, kedlubny a spousta dalšího ovoce a zeleniny.
Vitamin E chrání tělo před špatnou látkovou výměnou. Podporuje životnost buněk. Ovlivňuje náš zrak, stav kloubů a funkci cév. Abychom ho tělu doplnili musíme konzumovat i když třeba neradi sóju. Mlsejte oříšky a kupte si avokádo.
Vitamin K se nám stará o správnou srážlivost krve. Je k nalezení ve špenátu a další zelené zelenině, obsahují ho rajčata, výborným zdrojem je kapusta. A pijte hodně zeleného čaje.
Ať se vám tedy daří se vyhnout nachlazení a jiným nemocem. Přiznám se, že po vytvoření jednoduchého přehledu pomocí publikací jsem přišla na to, co mému tělu chybí a že mu pořád ještě nedopřávám vše, co by potřebovalo. Snad na tom budete lépe.