Máte rádi sladkosti? Neumíte si bez nich představit svůj den? A co teprve sladký čaj s pořádnou dávkou kostkového cukru…Než si příště dopřejete cukrovou nálož, měli byste vědět, že vědci zjistili, že cukr je stejný „jed“ a jeho prodej by měl být regulován, stejně jako prodej cigaret nebo alkoholu. Ptáte se proč?

Těžko se vám tomu chce věřit? Bohužel čísla a fakta mluví jasně. Americký tým vědců se domnívá, že právě cukr se ročně podílí na úmrtí více jak 35 milionů lidí na celém světě. Sladké dorty a celkově sladkosti totiž způsobují (pokud jsou konzumovány ve větší míře) obezitu, srdeční choroby, rakovinu jater, změny metabolismu, zvyšuje krevní tlak a destabilizuje hladinu hormonů v těle.

Jeden americký časopis s názvem Nature dokonce zveřejnil článek s titulem „Jedovatá pravda o cukru“, ve kterém odborník na obezitu doktor Lustig tvrdí, že například v takovém USA je problém obezity na prvním místě mezi onemocněními. Obézní lidé jsou velmi podvyživení, protože přijímají málo blahodárných živin. Problém obezity je ale hrozbou pro daleko více zemí než jen USA.

Bohužel, smutnou zprávou je, že cukru se takřka nelze vyhnout, protože v dnešní době ho nalezneme snad v každé potravině, kterou si zakoupíme. Takový cukr by se dal úplně snadno přirovnat k alkoholu – je toxický a přitom běžně prodejný. A stejně jako alkohol, tak i cukr můžeme konzumovat ve velkém množství tak dlouho, dokud neuvidíme jeho ničivé výsledky. Dalo by se říct, že už jsme ale propásli okamžik, kdy populaci naučit více o zdravé výživě, pohybu a hlavně, že cukr rozhodně není naším přítelem. Vědci přišli s názorem, že k omezení prodeje cukru by mohlo dojít zvýšením daně (opět stejně jako je tomu u alkoholu nebo cigaret). Stejně tak by se mohla omezit i dostupnost automatů, které nabízejí sladké tyčinky a sladké limonády.

3 KOMENTÁŘE

  1. To, že cukru ve zvýšeném objemu škodí lidskému tělu, je dávno známá pravda i bez vědců. Tak, jako škodí vše, co je přijímáno ve míře větší, než velké.

    Cukr ovšem je, stejně jako alkohol, velký biznis. A velké dotace. Teda daňoví poplatníci, zda jedí sladkosti nebo jsou jejich odpůrci, na výrobu pro lidstvo takřka zbytečného cukru přispívají. Stejně jako pak jako pojištěnci přispívají na léčbu obezity, vysokého krevního tlaku, chorob kloubů, cukrovky.

    Začíná svítat? V tomto komplotu korporací je člověk a jeho zdraví na úplně posledním místě. Protože tady jde o peníze až v prvé řadě. O peníze těch lidí.

    Naše tělo potřebuje cukry. Pro mozek i svaly. Cukry, které získá štěpením škrobů z těstovin, obilovin, brambor, nebo přímo z ovoce a zeleniny. Bílý rafinovaný cukr, nebo co je ještě horší, různé glukózovo-fruktózové sirupy, nepotřebuje vůbec, ba co víc, jsou mu na přítěž. Takto oslazené potraviny zbytečné zvyšují obsah cukru a inzulíny v krvi, způsobují hyperaktivitu a následnou prudkou únavu. Tělo se může z glykemického indexu těchto potravin zbláznit. A to nemluvím o ženách a jejich věčném problému, vaginální mykóze, kterou výrazně zhoršuje právě cukr.

    Není nad to občas si osladit život. Ale sladit furt, to je jed.

    dobreazdrave.cz/co-je-glykemicky-index-a-jak-nam-muze-pomoct/

  2. Je neuvěřitelné, že existují lidé natolik dementní, že nevědí, že cukr je nezbytný k životu…O jeho úžasné energetické hodnotě ani nemluvím.
    Ale víte co? Jen si klidně umřete na nedostatek cukru. :D

  3. Honzo, jen jestli si nepletete pojmy „cukr“ a „cukry“.

    Cukry jsou nezbytné, pro svaly i mozek. Ovšem bílý rafinovaný řepný cukr, nebo i třinový, je nám nanic. A už vůbec nemluvím o glukózo-fruktózových sirupech z geneticky modifikované kukuřice nebo jedovatém aspartamu, původně chemické zbrani.
    Pokud jíte normálně, tak k čemu je vám přeslazená voda nebo šunka?

Comments are closed.