Nejen ženy, ale i muži by měli vědět, že veškerá potrava, kterou přijímáme, obsahuje různé druhy tuků. A zatímco některé jsou pro naše tělo prospěšné a důležité, ty druhé jsou nežádoucí a dokáží nadělat spíše neplechu, než nám dodat energii a kopec zdraví.
A které tuky vlastně potraviny obsahují? Jsou to polynenasycené tuky, nasycené tuky, tzv. trans-tuky a mononenasycené tuky. A i přesto, že některé mají škodlivý vliv na naše zdraví, není nutností je odstranit z jídelníčku. Pouze postačí, když do něj zařadíme tuky zdravé.
ŠKODLIVÉ TUKY
Co se škodlivých tuků týče, máte dvě možnosti. Buď se je budete snažit omezit, nebo je úplně vyřadíte z jídelníčku.
Mezi známé škodlivé tuky patří tuky nasycené a trans-tuky – tedy tuky nasycených mastných kyselin. Pokud je konzumujete ve velkém množství, přivádíte své tělo k riziku srdečních onemocnění. Jejich škodlivý vliv na naše zdraví spočívá v tom, že zvyšují hladinu LDL, tedy nežádoucího cholesterolu v krvi. Zatímco hladinu LDL zvyšují, také se podílejí na snižování hladiny HDL, tedy cholesterolu prospěšného. Je nutné brát ohled na to, že cholesterol jako takový nesmí být chápán jako tuk, ovšem je důležité vědět, že ho mají potraviny, které obsahují živočišné tuky.
Zdrojem nasycených tuků je např. drůbež, vejce, mořské plody, kokosový nebo palmový olej či maso z krav a ovcí. Zároveň je najdete obsaženy v sušenkách, koláčích, dokonce i smažené potraviny, jako jsou hranolky nebo koblihy.
ZDRAVÉ TUKY
Chcete-li do svého jídelníčku také zahrnout jiné tuky, než ty škodlivé, hledejte potraviny, které obsahují tzv. prospěšné tuky. Jedná se o tuky nenasycené, polynenasycené a mononenasycené. Pokud bude váš jídelníček obsahovat spíše tuky zdravé, můžete tak snížit hladinu LDL cholesterolu, který si tělo nežádá. Zároveň tak snižujete mnohá rizika srdečně-cévních onemocnění.
Naštěstí existují i různé potraviny, které obsahují polonenasycené tuky. Jedná se např. o Omega-3 mastné kyseliny, které mohou být vašemu srdci prospěšné. Mnohé studie ukazují, že Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko srdeční arytmie a ischemické choroby srdeční. Omega-3 mastné kyseliny lze najít v rybách jako je losos, sleď či makrela.
Zastavme se také nachvíli u mononenasycených tuků. Obsahují je potraviny, které lze běžně zakoupit v obchodě. Je to např. olej z oliv, arašídy, avokádo, ořechy, semena či řepka. Zejména ořechy a semena jsou bohaté na polynenasycené tuky.
Jako nejdravější tuk bývá označován panenský kokosový olej, obsahuje hlavně nasycené mastné kyseliny, ale velice vzácné – působí jako přírodní antibiotikum. Spaluje se přitom spíše jako cukry než tuky, nezatěžuje organismus…