Pokud, jak se říká, bychom byli to, co jíme, tak pak lidé, kteří by jedli hodně párků a vepřových kotlet by byli plní svalů a lidé, kteří by si zase dopřávali hodně těstovin, by byly furt sytí a bez tuku. A naopak lidé, kteří by si dopřávali hodně sladkostí, by zase byli cukroví a roztomilí. Nesmysl, že?
A lidé, kteří by jedli hodně tuku, by byli zase tuk.
Co na to říkáte? Máte pocit, že je ta poslední věta pravdivá? Že lidé, kteří jedí hodně tuků, musí být za každou cenu tlustí? Ne, není to pravda. Věda totiž ukazuje, že konzumace tuků vás rozhodně neučiní tlustými tak jako spíš zdravými.
Nejsou tuky jako tuky
Je důležité si uvědomit, že nejsou tuky jako tuky. Pokud budete konzumovat potraviny s nesprávnými druhy tuků, můžete skutečně přibrat na váze. Nenasycené tuky, které obsahují nejčastěji koláče, pečivo a maso mohou skutečně váš organismus vyvést z míry a ručička na váze se může pohnout napravo. Zdravé tuky ale mají přesně opačný účinek. Dokáží potlačit chuť k jídlu, snížit počet kalorií, které sníte za den a zároveň můžete i zlepšit zdraví vašeho srdce a posílit metabolismus.
Hovězí maso
Zvířata, která jsou v chovech krmena trávou a dalšími zdravým krmením, mají v konečném výsledku mnohem zdravější maso, které je ale samozřejmě o něco dražší. Obsahuje také vyšší poměr dobrých tuků, takže investice do tohoto typu masa se určitě vyplatí. Toto maso obsahuje vyšší množství omega 3 – mastných kyselin, které jsou známé pro snižování rizika onemocnění srdce. A pokud jde o vaši linii, hovězí maso je přirozeně zdravější a má méně kalorií než maso běžné. Kupříkladu, takový obyčejný steak, který byl zbaven tuku, vám do těla dostane zhruba 386 kalorií a 16 gramů tuku. Hovězí maso (ze zvířat krmených trávou) obsahuje jen 234 kalorií a 5 gramů tuku. Vyplývá z toho tedy, že ušetříte až 150 kalorií a váš steak navíc bude chutnat lépe.
Olivový olej
Olivový olej obsahuje spoustu polyfenolů, které preventivně zabraňuji vzniku rakoviny a posilují srdce díky mono nenasyceným tukům a pokud bychom se měli zmínit o linii, také olivový olej, který obsahuje tuky vám, dokáže zajistit, že zhubnete. Nedávná studie zaměřená na obezitu totiž zjistila, že olivový olej přináší vašemu tělu mnohem lepší výsledky při hubnutí než taková proteinová dieta. Navíc tento olej prý obsahuje i vyšší množství adiponektinu, který způsobuje štěpení tuků v těle. Proto při vaření používejte spíše olivový olej, který přidávejte i do různých omáček a dressingů.
Kokos
Kokosový ořech obsahuje vysoké množství nasycených tuků, ale více než polovina z nich pochází z kyseliny laurové – unikátního lipidu, který blokuje bakterie a zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi. Jedna studie, která se na tyto lipidy zaměřila, dokonce zjistila, že kokosový olej se dokáže významně podílet při snižování nadváhy. Polovině účastníků této studie byly podávány dvě polévkové lžíce kokosového oleje denně a druhé polovině zase sójový olej. Výsledek? Zhubly obě skupiny, ale pas se výrazně zmenšil té skupině, která si dopřávala kokosový olej.
Tmavá čokoláda
Dobrá zpráva pro všechny milovníky sladkého jídla. Také čokoláda vám může dopomoct k vysněné postavě. Zní to skoro neuvěřitelně, že? Místo dezertu si raději dopřejte tmavou čokoládu. Nedávný výzkum zjistil, že když muži konzumovali pár gramů čokolády dvě hodiny před jídlem, tak ti, kteří si dopřávali tmavou čokoládu, nakonec přijali o 17 kalorií méně než ti, kteří si dali čokoládou mléčnou. Výzkumní pracovníci se proto domnívají, že je to z toho důvodu, že tmavá čokoláda obsahuje kakaové máslo, které je čistým zdrojem kyseliny stearové, která zpomaluje trávení. Mléčná čokoláda sice také obsahuje kakaové máslo, ale k tomu obsahuje také máslový tuk, který před trávicí trakt projde rychleji. Vzhledem k tomu, že tmavá čokoláda zabere vašemu tělu více času, aby ji zpracovalo, oddálí se tím také hlad, což vám může pomoct ke zhubnutí. Vybírejte si ale takovou čokoládu, která obsahuje alespoň 60 % kakaa.