Myslíte si, že když se říká, že k snídani by měl člověk jíst hodně zeleniny a ovoce, že to platí úplně o všem? Rozhodně ne, existuje totiž jakási černá listina produktů, které by neměly být na lačný žaludek konzumovány po ránu. Pokud se ptáte proč, vysvětlení najdete níže. Holt některé potraviny, i přes své pozitivní účinky, mají i nějaké negativní.

Mnoho žen miluje k snídani jogurt s ovocem. Ano, je to dobrota, ale už to tak nějak nemusí znamenat, že je úplně prospěšná. Hodně častou snídaní je jogurt s banánem. Banány obsahují hodně hořčíku, a pokud jste i vy zvyklé jíst banány v dopoledních hodinách, můžete si způsobit porušení rovnováhy vápníku a hořčíku, což vede k riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Co se jogurtu týče, ten v prázdném žaludku ztrácí mnoho užitečných vlastností, takže je lepší ho jíst např. dvě hodiny po jiném jídle nebo před spaním.

Jogurt a banán nejsou ale jediné potraviny, které vám ke snídani nepředají mnoho užitečného. Například takový pomeranč může vyvolat rozvoj gastritidy a alergických reakcí – to vše, pokud budete pomeranč/e konzumovat na lačno. Nechte si ho raději jako „zákusek“ po obědě nebo po jiné snídani. To samé platí například o rajčatech, ani ty nejsou na prázdný žaludek vhodná. Proč? Obsahují vysoké množství pektinu a tříslové kyseliny, které se podílejí na vzniku žaludečních kamenů. Ráno k snídani nekonzumujte ale ani česnek nebo maso, které vám může způsobit žaludeční křeče. Vyhněte se i okurkám, paprice a zelí (může podráždit váš žaludek). V neposlední řadě zapomeňte také na sladké brambory, které mohou vést k pocitu těžkosti.

A abychom tu nemluvili jen o potravinách, důležité také je, co si dáte na pití ke snídani. Rozhodně zapomeňte na sladké nápoje, jako jsou limonáda, šťáva aj. Proč? Protože slinivka břišní je schopna vyčlenit potřebné množství inzulínu, což vede k prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi a narušení acidobazické rovnováhy.