Možná to zní jako holý nesmysl, ale pravda je taková, že některé zdravé potraviny vám v zimním období mohou spíše uškodit. Jaké to jsou a proč? Čtěte dál!

Mezi dnešní top pětku se určitě budou řadit mandarinky. Proč? Je to jednoduché, obsahují totiž vysoké množství vitamínu C. Říkáte si, to je přeci v zimě to, co přesně potřebujeme. Odpověď je ano i ne. Lékaři totiž varují, že mandarinky jsou jedním z nejsilnějších alergenů a navíc obsahují i velké množství cukru. Kyselé šťávy, které obsahují, mohou také podráždit váš žaludek, proto je konzumujte s mírou.

Mezi další nepřátelé zimního období patří také ztužený tuk. Je sice skvělé ho mít doma, když vám dojde olej, ale jestliže máte problémy s játry, slinivkou nebo žaludkem, může vám ještě přitížit. Nadměrné požívání tuků způsobuje kardiovaskulární nemoci.

Stejně tak vám může uškodit i sleď. Ta sice obsahuje mnoho živin, ale také chemické a škodlivé konzervační látky.

Totéž můžeme říct o kaviáru. Lehce solený kaviár v plastové nádobě – zejména uprostřed zimy, je plný konzervačních látek.

V poslední řadě bychom si měli také říct něco o zelenině. Ta je v obchodech prodávána po celý rok, ale nezapomeňte, že pokud se jedná o zeleninu vyprodukovanou v česku, byla pravděpodobně vypěstována za pomocí speciálních hnojiv. Tak třeba buďte velmi opatrní se zelenou cibulí, salátem – vždy důkladně umyjte.